9 oktober 2016

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Er was veel economisch, financieel en politiek nieuws en geroddel.Zeer goed economisch nieuws in de VS, een flash crash van het pond en een nieuw schandaal rond Trump.

De S&P deed op dat al verbazend weinig (Trumps capriolen zijn nog niet verwerkt). Er is sectorrotatie uit dividend proxies en dat hindert koersstijging voor de hele beurs. De angsten rond Deutsche Bank namen af, o.a. door appetite van grootaandeelhouder Qatar voor meer aandelen. En omdat de olieprijzen weer oplopen kan dat ook. Men verwacht nu echt dat de OPEC tot productiebeperking gaat besluiten.


(plaatje Doug Short van de S&P500)
De eerste week van de maand brengt de belangrijkste economische indicatoren:
  • ·         de werkgelegenheidsgroei in de VS (156.000, minder dan verwacht, maar inclusief opwaartse herziening vorige maand goed genoeg om de FED op het pad van renteverhoging te houden; de werkloosheid liep 0,1% op naar 5% omdat meer mensen naar werk gingen zoeken, de arbeidsparticipatiegraad ging omhoog, maar de werkloosheid steeg erg veel onder de jongeren (onduidelijk of dit ruis is); de lonen stegen 0,2% ofwel 2,6% op jaarbasis, wat men bemoedigend vond, net als de stijging van de gewerkte uren per werkweek; dat is een leading indicator evenals de daling van de werkloosheidsduur per (langdurig) werkloze afgelopen maand)
  • ·         de ISM’s. Die voor de industrie kwam met 51,5 overtuigend weer boven 50 uit. Nieuwe orders van 49 naar 55+. De ISM non manufacturing vloog omhoog naar 57,1 na de vorige maand een flinke duikeling gemaakt te hebben. De dienstensector groeit dus flink, in lijn met 3%+ economische groei. Een en ander is opwaartse groeiverwachtingen aan het veroorzaken.
  • Wereldwijd trokken de PMI's goed aan, zie plaatje van Strategas
(nog het meest in het VK)


Autoverkopen in de VS vielen mee, initial claims voor werkloosheid daalden tot extreem lage niveaus, 

Vrijdagochtend ging in Japan het Engelse pond 9% onderuit (bijna net zo erg als het dieptepunt van -12% na de brexitstemming).  Stop loss verergerde een en ander. Er was geen duidelijke aanleiding, Hollande kreeg de schuld dat hij ook voor een harde Brexit ging nadat Theresa May al eerder zo iets beloofd had (rond maart wordt artikel 50 in werking gezet en men stuurt niet aan opeen Noorwegen/Zwitserlandoplossing). De schade werd grotendeels gerepareerd bij het pond, maar de geest is uit de fles. Inflatieverwachtingen omhoog, men repatrieert geld weg uit Engeland, de rente stijgt. Het bedrijfsleven leent zich op het ogenblik te pletter, de Bank of England koopt hier minder dan 10% van.

   De rente steeg verder op niet overtuigend ontkende geruchten dat de ECB minder leningen gaat opkopen, de Bank of England gezien het meevallende nieuws even pauzeert en op meer geloof dat de FED de rente in december gaat verhogen. Het macronieuws wijst eveneens op hogere rente. Meer groei en inflatie.De dividend proxies kregen klappen, goud ook en dat wijst op plotseling een sterk geloof in een stijgende rente.

In India verlaagde men de rente met 0,25% op basis van lagere (voedsel)inflatie
De Tankan was ongeveer hetzelfde en dat houdt japan op het deflatoire pad met weinig economische  groei.

 Trump maakte het zelfs voor zijn doen te bont met uitlatingen over vrouwen dat hij ze moest grijpen omdat het kon vanwege zijn machtige positie, tot de verbeelding sprekend wat er zou gebeuren als Trump president zou worden. Bij de wedkantoren daalden zijn kansen bijna 10% tot ongeveer 20%.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten