2 oktober 2016

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Angsten over Deutsche Bank, opluchting over hoe Hillary gehakt maakte van The Donald en een nietszeggend akkoord van de OPEC brachten per saldo de meeste aandelenkoersen omhoog en de olieprijzen. De rente bewoog niet veel, maar de rente proxies REITS en nutsbedrijven daalden behoorlijk. Caterpillar, vaak gezien als leading indicator voor investeringen en aan de leiband van Dr. Copper, steeg behoorlijk.
(plaatje Doug Short; Europa deed het slechter door Deutsche Bank)

Er was enig economisch nieuws: per saldo doormoddernieuws voor de Amerikaanse huizenmarkt en nieuwe orders, weer lage initial claims werkloosheid, maar een en ander wijst toch op lage groei in het vierde kwartaal, doormodderen, secular stagnation. De groei over het tweede kwartaal werd herzien van 1,1% naar 1,4%. Er zijn enige indicatoren dat het ietsje beter gaat in Duitsland en China (deflatie producentenprijzen verdwijnt snel leidend tot fors winstherstel van 19,5% vorige maand).
De belangrijkste indicator voor het welzijn van de industrie in de eurozone, de Duitse IFO, was veel hoger dan verwacht.

In de VS wijzen de hogere verkopen van trucks en chemical activity op iets betere groei. het consumentenvertrouwen verbeterde.Per saldo is een en ander genoeg voor licht opwaartse herzieningen voor de groei in het tweede halfjaar van 2016.

De verhalen over Deutsche Bank zijn dreigend genoeg om de belangen van de diverse fondsen aan onderpand, leningen en aandelen onder de loep te nemen. Een Lehman-moment is uiterst onwaarschijnlijk omdat DB er veel beter voor staat en indien nodig gegarandeerd gered wordt. Centrale banken moeten hierdoor vermoedelijk iets toeschietelijker voor banken en verzekeraars worden.

De slechte voorbereiding van Trump werd genadeloos afgestraft door Clinton. Zij staat voor gevestigde orde, Trump voor verandering en beter economisch beleid en daardoor blijft een overwinning van Trump mogelijk, al zien de wedkantoren na deze week hiervoor nog geen 30% kans (was 40%).


De OPEC lijkt ooit tot een kleine beperking van de olieproductie te kunnen gaan besluiten, zo oordeelt men na de besprekingen van afgelopen week in Algiers.Olieprijs flink omhoog hierdoor.

Het VK stuurt aan op harde brexit, rug recht houden over immigratie. Binnen een half jaar brexitverzoek indienen, zo lijkt men te hebben besloten.
India had enige schermutselingen met Pakistan, even niet goed voor de koersen aldaar. 
Shoko Chukin, sentiment voor midden en kleinbedrijf inJjapan verbeterde

Geen opmerkingen:

Een reactie posten