30 oktober 2016

groei derde kwartaal VS valt mee, maar investeringen moeten aantrekken om meer dan doormodderen te krijgen

De groei in het derde kwartaal van de VS viel mee met 2,9%. 2,5 was verwacht en de trackers van de Atlanta FED zaten zelfs lager. Die van Goldman Sachs zat precies goed (niet dat de onderdelen allemaal goed waren, maar de som wel).
Export viel mee, voorraden positief en iets meer uitgaves van de overheid. De groei van de consumptie viel wat terug, de hogere olieprijs eist zijn tol.
Moeizaam, geen reden de voorspellingen voor groei eens flink te verhogen. Meer inflatie betekent minder groei consumptie. Gezondheidszorg wordt volgend jaar een stuk duurder (men roept 10-20% vanwege Obamacare) in de VS. Dat eet de hogere loonstijging helemaal op voor de modale mens.


Investeringen lopen nog slecht, maar er wordt enige beterschap verwacht vooral in de bouw (aldus bijvoorbeeld Calculated Risk blog Bill McBride, die daarvoor meestal goed zit. De trend is nog in orde.Normaal hoort bouw (residential,huizen) voorop te lopen, maar dat is dit jaar niet zo. Software & equipment moet gaan verbeteren, de trend moet keren, net als bij de bouw dus en intellectual property moet sterk blijven (internet, farma etc., dat moet lukken).
.
De daling van de rode lijn gaf 10 van de 14 keer aan dat men in een recessie zat/ bijna in een recessie zat. Als de golf van de vaste investeringen, de Juglar, omlaag gaat, zit je meestal zo in eeb flinke recessie. Deze keer niet, omdat de investeringen omlaag gingen door de lage olieprijzen en dit kreeg genoeg tegenwicht door hogere consumptie vanwege lagere inflatie.

De hogere olieprijzen stopten de daling van de investeringen, maar er was dus nog geen stijging. Ik denk dat men toch stevig gaat investeren in schaliegas en schalieolie, wat dat betreft is de klaagzang van Schlumberger over hun afzetprijzen goed nieuws als je hogere groei door meer investeringen in schailieolie als goed nieuws ziet.

Investeringsgroei hoort aan te trekken, maar wat gaat het moeizaam. Niet zo vreemd overigens, de bezettingsgraad van de industrie wil maar niet stijgen en dat loopt zeer goed parallel met investeringsgroei.

De investeringen zijn iets te veel achtergebleven bij de tracker van Goldman Sachs en via hogere olieprijzen moet dit recht getrokken worden.
de chemical activity index wijst op investeringsherstel.
Niet al te veel, maar genoeg om de groei op 2%+ te brengen zelfs met minder groei van de werkgelegenheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten