23 oktober 2016

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De S&P bewoog nauwelijks, de lange rente daalde iets en de dollar was sterk.
Trump maakte aan het eind van de laatste tweestrijd op de tv een blunder, waardoor Clinton hoogstwaarschijnlijk zal gaan winnen.
 De senaat gaat dan naar de democraten vermoedelijk en het congres blijft republikeins, bijna zoals de beurs het wil.
Het winstseizoen verloopt goed, 78-82% van de bedrijven meldt beter dan de omlaag geprate winsten (ongeveer 70% is normaal, op dit moment van de cyclus ongeveer 75%), 6,6% betere winsten (normaal 4%), 65% meldt hogere omzet dan verwacht (bij 50% normaal), maar de winstverwachtingen voor 2017 dalen onverdroten verder. Banken deden het goed, verzekeraars minder. Winsten van industrials vielen tegen, tech was veelal goed (vooral Microsoft, Netflix).

Het beurssentiment is erg onzeker vanwege de presidentverkiezingen en de renteverhoging van de FED in december. Men is bang dat een stijgende lange rente het beursklimaat zal verpesten, ook al lijkt een rentestijging van betekenis op het ogenblik haast onmogelijk. Beleggers houden daarom uitzonderlijk veel cash aan.

Draghi durfde nog niet te zeggen dat er minder QE aankwam, nu de Duitse staatsobligaties die daar voor in aanmerking opraken. Hij zei wel dat je niet zo maar kon stoppen met QE en dat hij dus voorlopig nog wel voor QE gaat zorgen.
De FED is verder, Fischer ziet een werkloosheid en inflatie dicht bij de doelen van de FED en die kan dus de rente gematigd verhogen. Voor echt hogere rente moet er meer fiscale stimulering komen de productiviteitsgroei herstellen.

Initial claims stegen 13.000, housing starts waren slecht, maar permits goed. NAHB sentiment daalde iets, verkopen bestaande huizen iets omhoog. Het nieuws over de vastgoedmarkt is gemixt, de afgelopen kwartalen was het sterker omhoog.

Inflatie stijgt op jaarbasis door de hogere olieprijs.
NY Empire prices received stegen ook, vanuit de producentenprijzen is er druk op de inflatie
De kerninflatie was stabiel, omdat de kosten voor gezondheidszorg afgelopen maand niet stegen (na flinke stijgingen in de maanden ervoor)
De Phillyfed viel iets mee, de NY empire hoofdsurvey viel iets tegen, zodat het niet duidelijk is wat deze voorlopers van de ISM voorspellen.

In China groeide het BNP zoals beloofd met 6,7%. De economische groei lijkt stabiel, maar de schulden stijgen door, vooral bij de semistaatsbedrijven. De yuan verzwakt tegen de dollar, maar niet tegen de euro, pond.

Spanje dreigt een minderheidsregering te krijgen, de socialisten verzetten zich niet langer hiertegen.
Wallonië weet voorlopig met succes het handelsverdrag met Canada tegen te houden. 8.000 demonstranten op het Museumplein zien ook de wereld vergaan als het verdrag door zou gaan, ook al verslechteren de huidige controles niet. De boze kiezer wil graag een handelscrisis, hij heeft daar gaarne een recessie voor over zegt hij.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten