16 oktober 2016

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Modder gooien bij de presidentsverkiezingen bederft vertrouwen en zorgde voor iets lagere Amerikaanse beurs. De rente ging iets verder omhoog. De dollar was sterk (en daarom presteerden europese beurzen beter dan de Amerikaanse0. Yellen was zoals altijd dovish in haar toespraak, vond dat de FED hogere inflatieverwachtingen moest toestaan. Bij wijze van uitzondering gingen de beurzen daarop niet omhoog.Uit de notulen bleek de verdeeldheid bij de FED en animo om de rente te verhogen in december.

Het winstseizoen is begonnen, eerst slecht door Alcoa, maar door meevallende bankwinsten lijkt het toch een normaal seizoen te worden, met 70%+ meevallers op omlaag geprate verwachtingen. De winsten worden hierdoor fractioneel hoger dan een jaar gelden, de winstrecessie lijkt voorbij.
De olieprijs speelt de hoofdrol in een komend winstherstel, maar dan moeten de olieprijzen wel boven $45 blijven. Dat kan. de OPEC en Rusland lijken de productie iets te willen verlagen (na recordproductie in september), De productie in de VS daalt, maar het aantal rigs stijgt weer. De opgeslagen olievoorraden stijgen in de VS, maar minder dan de vraag, vooral bij benzine.

De detailhandelverkopen in de VS stegen 0,6%, iets beter dan verwacht en alleen toe te schrijven aan betere autoverkopen.
Initial claims voor werkloosheid daalden 7000 naar een verbazingwekkend lage 246.000. Jolts, vacatures, daalden iets. Voluntary quits liepen verder op.
De Labor Market Conditions Index daalde echter opnieuw, en deze lievelingsindex van Yellen houdt haar op het spoor van slechts één renteverhoging per jaar.
 Voorraden stegen 0,2% in augustus, even veel als de business sales, die eindelijk stijgen.

Producentenprijzen stegen 0,3% in de VS, 0,2% ex voedsel en energie. In China werd de PPi voor het eerst in jaren weer positief, dit maakt het gemakkelijker voor het bedrijfsleven om winst te maken.
De handelscijfers voor import en export van China vielen bitter tegen, maar dit kan een vertekening zijn die volgende maand wordt recht gezet Misschien ook niet, de activiteiten aan de westkust van de VS vielen tegen.
In Duitsland steeg de ZEW, een beursgedreven leading indicator voor de IFO.
CPI 0,1% omhoog maand op maand, net als de maand ervoor.
.In Portugal is de rente flink aan het dalen. Men is minder bang voor downgrade naar junk volgende week.
In het VK stijgen de inflatieverwachtingen sterk op de daling van het pond. Het grote tekort op de Engelse lopende rekening wordt kennelijk niet eenvoudig meer goed gemaakt met investeringen in de financiële sector en Londens vastgoed.  Er was geen goed herstel van de flash crash van het pond  in Japan. Een en ander veroorzaakt een hogere lange rente in het VK, ook al belooft Carney niet snel van de kook te raken door hogere inflatie.
Koning Boemibol stierf na 70 jaar aan de macht te zijn geweest, het land in diepe rouw dompelend, iets dat een jaar dreigt te gaan duren. Hij wist de militairen in toom te houden. de kroonprins heeft niet het enorme gezag van zijn vader. Na een fikse duikeling herstelde de Thaise beurs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten