15 januari 2017

overpeinzingen

Plotseling is er een groot optimisme over groei ontstaan voor de korte termijn. 

Men ziet een heel stronge ‘strong patch’, herstel van de animal spirits, extra groei door lagere belastingen en meer investeringen in infrastructuur, een opleving van de wereldhandel. Betere winstgroei door lagere belastingen en meer economische groei en meer pricing power.
Een thema dat valt onder ‘good Trump’, ook al berust het leeuwendeel van de nieuwe economische cijfers op trends die voor Trump op gang kwamen, zoals herstel van te grote daling investeringen door te lage olieprijzen. De olieprijzen zijn al sinds half februari in herstel.

[leading indicator voor groeiolieproductie VS)
Het vertrouwen is alleen omhoog geschoten bij de ontevredenen die op Trump stemden.
Trump is de eerste president die gekozen werd met een fikse negatieve approval rate. Daarna is er overigens wel een flinke verbetering van de approval rate gekomen.
wereldhandel schiet omhoog

absurde stijging vertrouwen miden- en kleinbedrijf, alom gezien als aanwijzing voor herstel animal spirits

Wat deze keer ook anders is vergeleken met 2011-2016, is dat er geen plotselinge grote tegenvallers zijn. Geen explosie van de eurocrisis, geen enorme belastingverhogingen (fiscal cliff van de VS in 2013), geen verwoestende aardbeving met tsunami in Japan, geen klap naar beneden van de groei van de industriële productie in China, geen instorting van grondstoffenprijzen, geen nieuwe sancties tegen Rusland vanwege o.a. annexatie van de Krim.

Sommige van die problemen kunnen terugkomen/ nieuwe groei remmende problemen opduiken, maar voorlopig lijkt dit nog niet het geval. Men ziet nog geen echt protectionisme in de VS, nog geen directe rem op de groei van het VK door Brexit. Men ziet wel lagere belastingen in de VS die aanstekelijk zullen zijn voor de rest van de wereld. En met enige vertraging meer groei in investeringen in infrastructuur die de recessie in de VS moet uitstellen tot na de herverkiezing van Trump, als deze niet al eerder is afgezet/ vermoord. Trump maakt vele vijanden, waaronder in toenemende mate de CIA en dat is Kennedy ook niet goed bekomen. De CIA laat naar hartenlust slechte verhalen over Trump lekken zonder goede fact checking (Trump krijgt koekje van eigen deeg, maar dit is gevaarlijker).


De PMI’s/ISM’s zitten nu op ongeveer 55, nieuwe orders nog hoger bij afnemende problemen over te hoge voorraden. Dat betekent nog enige stijging van de PMI’s, ISM maar dan dreigt de kracht van mean reversion richting 50. Wat kan die ISM nog een tijd op 55 of nog hoger houden? Meer investeringen, meer groei wereldhandel, meer geloof in permanent lagere belastingen, uitblijven van ernstig protectionisme/ een van de vele hiervoor genoemde tegenvallers van de afgelopen jaren. Een positieve beoordeling van belastinghervormingen met ‘border taxes’ die slechts een soort invoering van BTW betekenen, niet al te enorme handelsbarrières. Meer landen die fiscaal gaan stimuleren.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten