15 januari 2017

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Ook deze week waren de koersbewegingen maar klein. Het economische nieuws was opnieuw goed, enige herrie omtrent Trump, doorgaande rebalancing van institutionele beleggers uit aandelen naar vastrentende waarden als tegenwicht tegen de stijgende trend voor aandelen. Nasdaq steeg. Commitment of traders analyse van Amerikaanse obligaties wijst daardoor op extreme short van speculators versus extreme long van de commercials.
Olieprijzen stonden iets onder druk door hogere productie in Libië, Nigeria en de VS.
De dollar was aan de zwakke kant vanwege rentestijging in o.a. Europa.

Het winstseizoen is begonnen en er waren goede cijfers van Amerikaanse banken. De winstcijfers lijken iets meer dan de gebruikelijke 3% te gaan meevallen.

De Amerikaanse detailhandelsverkopen stegen dankzij hogere autoverkopen  0,6% over december, iets minder dan verwacht (en door de stijging van de benzineprijzen in reële termen niet heel sterk), maar inclusief herzieningen van de vorige maanden een sterk cijfer. De kerstverkopen lijken mee te zijn gevallen. Voorraden stegen met 0,7% meer dan verwacht.
Reden voor sommige banken om hun groei voor het vierde kwartaal van de VS iets te verhogen.
De iets lagere rente zette aan tot meer hypotheekaanvragen. Consumentenvertrouwen volgens survey University of Michigan was sterk. Initial claims voor werkloosheid bleven zeer laag.
Het sentiment van het midden- en kleinbedrijf NFIB vloog omhoog. Producentenprijzen stegen 1,6% op jaarbasis.
Trump hield een persconferentie over zijn beleid, maar dat sneeuwde onder bij veronderstelde chanteerbaarheid door Rusland vanwege onbevestigde verhalen over golden showers van een Engelse 007.
De republikeinen maakten weer een stap voor het om zeep helpen van Obamacare, maar er is onvoldoende steun in de senaat voor al te armzalige vervanging. Wordt vervolgd in de komende kwartalen.

Industriële productie steeg in november veel in Frankrijk,  VK en keurig in Duitsland, Italië. Verwachtingen voor groei Frankrijk vierde kwartaal iets omhoog daardoor.
CPI steeg iets minder in China, maar producentenprijzen meer, +5,5% op jaarbasis dit was -4% begin dit jaar)
.De centrale bank van Brazilië verlaagde de rente met 0,75%, meer dan verwacht.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten