8 januari 2017

Samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Het jaar begon met een bemoedigende stijging van de beurzen, toch nog gematigd vergeleken met het vele goede economisch nieuws. Misschien uit angst voor overoptimisme over belastingverlagingen, misschien een logisch gevolg van herbalanceringen van pensioenfondsen uit aandelen naar vastrentend na de grote rentestijgingen en beursstijgingen in vorig kwartaal. Er was enig koersherstel van grote verliezers in 2016 zoals biotech en ook de FANG-aandelen doen het weer bemoedigend. De Amerikaanse rente kon zelfs iets dalen. De PMI’s waren veel sterker dan verwacht, vooral in de VS, maar ook in het VK en vele andere landen. ISM nieuwe orders inclusief export orders was zeer sterk, fors omhoog. ISM non manufacturing was eveneens zeer sterk. De opleving van de wereldeconomie sinds half 2016 begint nu een echte ‘strong patch’ te worden. Zelfs in Japan ziet men nu groei van 1,5%, waar men eerst dacht aan 0,6%. Duitsland lijkt 0,5-0,6 % (2-2,4% geannualiseerd) te zien in het vierde kwartaal.

De verwachtingen voor de groei in het vierde kwartaal in de VS zijn aan het stijgen, richting GDP-now van de Atlanta FED van 2,5%+. Het eerste kwartaal lijkt sterk te worden, na de nodige jaren van grote zwakte in het eerste kwartaal. Daarna durft men nog niet de voorspellingen te verhogen. Trump is een te onzekere factor, al lijkt belastingverlaging in het derde kwartaal vrij waarschijnlijk. Plotseling is men optimistischer geworden over investeringen, de investeringscyclus en de wereldhandel.

(MSGTLI=Morgan Stanley Leading indicator voor global trade. alle deelcomponenten nu positieve bijdrage)

‘Strong patches’ houden meestal niet zo lang aan, maar het kan wel, als ze hulp krijgen van de fiscus en centrale banken en de industriële cyclus.
De groei van de werkgelegenheid in de VS kwam binnen op 156.000, een redelijk goed cijfer (Goldilocks), iets zwakker dan de consensus, de minieme afzwakking van de trend sinds 2015 bevestigend. De werkloosheid liep zoals verwacht 0,1% op naar 4,7%. Voorlopig lijkt de werkloosheid nog niet zo laag dat de FED hard moet ingrijpen. De participatiegraad is nog steeds te laag. Er was iets meer loonstijging, maar de trend is nog steeds slechts zeer langzaam stijgend. Het verwachte herstel van de (cyclische) productiviteitsgroei is sterker dan het aantrekken van de verwachte loongroei (=duidelijk minder stijging van loonkosten per eenheid product dan in 2016). PCE inflatie daalde iets in november en op korte termijn lijkt de inflatiedruk nog niet erg hoog, alhoewel ISM prices wel behoorlijk opliep.
De olieprijs hield stand, diverse OPEC-landen gaven aan hun productie teruggebracht te hebben.
Trump twitterde er opnieuw flink op los en Amerikaanse autofabrikanten + Toyota kreeg hij flink op de kast. Zijn racisme lijkt hij nog niet onder controle te hebben. Hij is weer bezig met de Mexicaanse muur.
De notulen van de FED waren iets minder hawkish dan gedacht. De helft van de FED hield al rekening met duidelijke fiscale stimulering, de andere helft nog niet. De consensus was bang dat de fiscale stimulering nog helemaal niet in de voorspellingen zat. De markt prijst een renteverhoging in juni in. Als de ISM’s zo sterk blijven als de afgelopen maand en er meer duidelijkheid komt over de belastingplannen dan kan dit al in maart gebeuren. Gezien de te lage inflatie en de sterke dollar is het echter goed mogelijk dat pas in september de rente verhoogd wordt.
China verraste de speculanten op een zwakke yuan tegen de dollar met een plotseling sterke yuan. De bitcoin, in China een ongelooflijk populaire vluchthaven voor een zwakke yuan, kelderde enkele tientallen procenten. De economische cijfers van China zijn eveneens aan het verbeteren, er is enig herstel van de industriële productie en van de winsten.
Inflatie liep (door olie, voedsel, zwakke euro) meer op dan verwacht in de eurozone: +0,6% in Spanje, Frankrijk en zelfs 0,7% in Duitsland.
Het winstseizoen over het vierde kwartaal gaat volgende week losbarsten. Er zijn opvallend weinig winstwaarschuwingen in de VS (helaas een contrair signaal), wijzend op sterk meevallende winstgroei. ISM en ISM new orders wijzen op een verbeterende guidance. Dit zit na de flinke koersstijgingen sinds november uiteraard reeds voor een fiks deel verdisconteerd in de koersen. Gezien de enorme Trump-onzekerheid waarschijnlijk lang niet helemaal.
Ik kijk altijd naar wat investeringen, voorraden en wereldhandel doen. Gaat het daarmee beter, dan gaat het goed met de winsten. Daarom ben ik nu zeer optimistisch voor de winstgroei.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten