17 februari 2017

zijn de olieprijzen te hoog

De olieprijzen zijn de laatste tijd stevig gestegen. De economische groei trekt wereldwijd aan en de OPEC beperkt de productie met meer discipline dan gedacht.
Maar is de olieprijs hier niet te veel op vooruitgelopen? Uit de commitment of futures trading cijfers blijkt dat de large speculators record hoeveelheden olie long zitten.
Maar de wekelijkse olievoorraadrapporten in de VS tonen sterk groeiende voorraden van vooral benzine
https://www.wsj.com/articles/worst-gasoline-glut-in-27-years-could-be-oil-rallys-nemesis-1487327405
Er zijn de nodige twijfels aan de cijfers die aan zouden geven dat er vorige maand 8% minder benzine zou zijn verbruikt dan het jaar ervoor. Er is geen recessie gaande, er is altijd rond deze tijd invloed van het weer maar dit jaar lijkt dit niet zo duidelijk.

In de Financial Times  https://www.ft.com/content/f1b450ca-f2ef-11e6-8758-6876151821a6 stond een hele analyse dat dit jaar de olieprijs zo raar reageerde op de voorraadcijfers. Al zes weken lang zijn de voorraadcijfers hoger dan verwacht, dalen de olieprijzen daar heel even op waarna de olieprijs ineens met dubbele kracht omhoog spuit. Het lijkt erop dat de OPEC de olieprijs ondersteunt. De productiebeperking moet succes hebben (al valt de olie-export niet erg terug na eerdere productieverhogingen vlak voor de productiebeperking).
Al iets eerder meldde een artikel in de Wall Street Journal de enorme koopinteresse van speculanten in olie. Extra aantrekkelijk was dat men een trend signaleerde van contango richting backwardation. Dat gebeurt als de voorraden te klein worden. Men zag de groene tijden in bovenstaande grafiek terugkeren. Meestal zijn het goede tijden voor de oliebeleggers als je van maximaal contango naar maximaal backwardation gaat (en andersom de slechte tijden). Vanwege volop vertrouwen in de trend van afnemend contango bleef men ijverig door kopen. Maar het zou zo maar kunnen zijn dat die trend afbreekt richting opnieuw meer contango. De Trump reflatie trades beginnen te lijden aan 'fatigue'. Gundlach predikt 2,25% als tienjaar rente voor de VS. Bianco onder 2% en hij ziet lagere olieprijzen.
Misschien dat China te hulp komt, maar ook daar lijkt men zich te verslikken in te grote aankopen van commodities in de hoop op veel betere tijden.
Het plaatje van Goldman Sachs laat een enorme stijging van krediet voor te investeren in China zien, iets dat zwaar correleert met PMi (die omhoog zal gaan, zij het iets minder dan plaatje suggereert) en met aankopen van commodities zoals koper door Chinezen (niet in de Amerikaanse commitment of traders cijfers). De Chinezen zijn denk ik te enthousiast geworden over commodities, maaruiteraard geen garantie.

2 opmerkingen:

  1. Of de olieprijs te hoog zijn vraag ik me af, je kan het ook zien als een goede handel. Olie is een gewild product waar veel mensen gebruik van maken dat is heel positief.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. vele factoren beïnvloeden de olieprijs op korte termijn. Zelfs de grootste experts zitten daarom vaak fout met hun verwachtingen voor de olieprijs.
    China, aantrekkende groei in de wereld en Saoedi-Arabië dat de productie fiks beperkt, dat wijst allemaal op hogere olieprijzen.
    Maar de olievoorraden in de VS, de daling van de benzineverkopen in de VS, de kennelijke manipulatie van de olieprijzen door speculanten, de enorme long posities van speculanten, dat wijst op kwetsbare olieprijzen.
    Op de wat langere termijn is de enorm hard dalende kostprijs van schalieolie van $40 nu naar $25 reden om te geloven in lagere olieprijzen. Samen met dalende prijzen voor alternatieve energie beginnen de nodige OPEC-landen benauwd te worden dat olie een stranded asset is, dat je extra moet produceren boven $40.

    BeantwoordenVerwijderen