18 februari 2017

Yellen vindt uitstel renteverhoging onwijs maar doet het niet in maart


Zo’n lief duifje is Yellen, maar de schijnwerpers maakten iets anders van wat de FED aan het doen is. Sinds 1995 loopt de FED aan de leiband van de markt. De FED mag geen akelige dingen doen die niet de goedkeuring van de markt hebben. De FED mag de rente niet verhogen als de markt dat niet ingeprijsd heeft. De markt rekent op steun van de FED, eerst van de Greenspan put, daarna Bernanke put en bij Yellen weet men dat ze in actie komt bij koersdalingen van meer dan 10% en in staat van easing paniek komt bij dalingen van 20%.

 Yellen had bij de Humphrey Hawkins Testimony voor senaat en congres niets gezegd over maart, alleen dat de rente langzamer dan normaal verhoogd gaat worden maar niet wanneer, wel herhaalde ze dat het onwijs zou zijn te lang te wachten met renteverhogingen (omdat de FED dan behind the curve zou kunnen raken). [in een vorige post merkte ik (via van Duijn) al op dat Yellen niet ‘unwise’ is maar zelfs niet goed snik is, dat ze te lang gewacht heeft de rente te verhogen. Ook gaf ze aan dat de balans van de FED langzaam verkort zou worden als de korte rente voldoende hoog was en de economische omstandigheden het zouden toelaten. Dat zou dan betekenen dat men de MBS, mortgage backed securities, hypotheekleningen van de agencies, langzaam zou laten aflossen en de staatsleningen zou blijven bijkopen. Misschien start april 2018.


Over die onwijze opmerking kwamen sterke retail cijfers heen en vooral een stijging van de consumentenprijzen die veel hoger was dan verwacht. Een niet goed te plaatsen uitschieter (het momentum van huurstijging en medische kosten neemt af, maar er is plotseling meer inflatie bij internetprijzen). 

(elk jaar lijkt er zo'n piek bij core goods, terugval is normaal, maar als er geen terugval komt, dan zal dit de inflatieverwachtingen doen stijgen)
En met gezwinde spoed vloog de ingeprijsde kans op renteverhoging in maart van een dikke 20% naar even boven de 40%. Ondertussen is de markt weer bij haar positieven gekomen en ziet men minder dan 20% kans (CME website bijvoorbeeld). Nee, geen rentestijging in maart, want de markt is nog niet zo ver.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten