10 februari 2017

wat viel me op na drie weken bij het financiële nieuws

*Trump creëert meer onzekerheid dan gedacht. De markt reageert hier vooralsnog totaal niet op, maar er is een groeiende schare goeroes die hierdoor banger wordt voor aandelen (Carlson, Klarman). Markten horen niet te reageren op al dit soort opvliegers van door Trump verguisde nieuwsbronnen zo lang het goed gaat met het macroplaatje. Als dat gaat tegenzitten, dan werkt onzekerheid als een amplifier naar beneden. Maar voorlopig is het economische nieuws nog goed.


·         Het Q4 winstseizoen is iets tegenvallend in de VS, de winsten zijn slechts 2-3% beter dan bottom up dacht, in lijn met wat gebeurt bij relatief weinig winstwaarschuwingen. Daarentegen lijkt het winstseizoen in Eurozone en Japan veel sterker dan verwacht en ook voor Emerging Markets gaat een en ander bemoedigend. Winstvoorspellingen voor 2017 blijven op peil in de VS en stijgen in EU, EM en Japan. Dat is beter dan de gemiddelde trend uit het verleden en heel veel beter dan we zagen in afgelopen twee jaar. Vooral technologie was goed.
·         Bank of Japan en Bank Of England werden meer optimistisch over groei. Inflatie vond men geen probleem. Meer zorgen over Trump, maar nog niet echt grote. BOE gaat uit van fiscale stimulering in de VS. BOE is nu misschien te optimistisch geworden. BoJ werkt met nieuwe berekening van BNP- groei die tot hogere cijfers leidt. BoJ is heel relaxed over groei en inflatie, gaat gewoon fors door met inkopen leningen en is blij met de door de VS geforceerde hogere rentes.
·         Meer tekenen van herstel groei wereldhandel
·         Mexico zit nog steeds in verdomhoekje, maar local bonds als koopwaardig gezien. De centrale bank verhoogde de rente opnieuw, waarschijnlijk niet voor de laatste keer, maar ik denk dat het einde van de verhogingen we in zicht komt.
·         China aandelen lijken te verbeteren: consumentenaandelen, internet (weibo), Hongkong financials breken naar boven uit
·         Commitments of traders: men speculeert veel te veel op zwakte € versus $ (draai naar vermindering posities wel zichtbaar); men zit extreem, record short 10 jaar Treasuries = men speculeert veel te veel op hogere rente, olieprijs en koperprijs. Daardoor lijkt het tegenovergestelde meer waarschijnlijk. Er is een draai naar kopen van 2 jaar Treasuries van large speculators. Aandelen, S&P zit in midden van normale range, maar men zit Russell 2000 extreem long en nu ineens lijkt trend om te slaan.
·         Er is grote onduidelijkheid over de belastingplannen van Trump. Meer (te veel?) inprijzen van aandelenmarkt van US border taxes, hogere importheffingen voor Mexico, maar zwakkere dollar wijst op tegenovergestelde. Trump heeft onverwachts aangegeven niets te zien in border taxes (dan dollar te sterk, toch nog te ingewikkeld systeem al zijn de alternatieven nog ingewikkelder), maar zegt wel met een fantastische herziening van het belastingsysteem te komen dat gunstig zal zijn voor het Amerikaanse bedrijfsleven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten