Achtergrond bij Beleggen op de golven Waar zijn we op de golven? Waarom gaan de aandelenkoersen al lang zo veel omhoog? N.B. dit blog is à titre personnel en hoeft de visie van BMO Global asset Management niet weer te geven
11 februari 2011
Opkomende landen uitgedaald of verkoopt men rustig door?
De twijfel slaat toe: storten de koersen van opkomende landen in? Leidt de te hoge inflatie tot een toale krach vanwege tomeloos stijgende rentes? In opkomende landen zijn de koerswinstverhoudingen nog heel sterk negatief gecorreleerd met de rente. Stagflatie wordt nu gezien in tal van opkomende landen, zoals Rusland, Zuid Afrika (waar overigens de aandelenkoersen wel stijgen), stijgende inflatie in bijna alle opkomende landen. In China heeft men de smaak te pakken gekregen om de rente te verhogen (in ieder geval op feestdagen als kerstmis en Chinees nieuwjaar) en in India loopt de uiflatie uit de hand.
In de VS is er nu een flinke uitstroom uit belegginsgfondsen in opkomende landen. Het BRIC-thema is uitgebubbeld zo roepen hedgefundmanagers, na zo veel jaar outperformance moeten de BRIC's maar eens eerst tot de grond toe afbranden voor je er weer in moet beleggen zo stellen ze.
De grote brokers stellen dat de koersen van opkomende landen een oplawaai moeten krijgen omdat de groei in opkoemende landen gaat tegenvallen omdat de inflatie bestreden moet worden en de hoge voedselinflatie niets overlaat van de groei en alleen zorgt voor revoluties, onzekerheid die moet leiden tot een implosie van de koerswinstverhoudingen.
In de westerse landen gaat het sinds enige maanden ineens geweldig, vooral in de VS. De positieve groeieverrassingen gaan uitsluitend uit de westerse landen komen en de teleurstellingen uit opkomende landen, zo meldt men met grote stelligheid.
Moeten we nu de moed opgeven en aandelen van opkomende landen zo snel mogelijk lozen nu we er nog iets voor krijgen? Dat valt te bezien. Gisteren liet ik de plaatjes van Minack zien van de economic suprises volgens Morgan Stanley. Die kunnen niet veel beter meer worden in de VS, dus zo zeker is dat helemaal niet dat het in het westen allemaal zo gaat meevallen. En in opkomende landen ziet men te veel spoken: zo veel infatie komt er ook weer niet, kortom, de hoge groei zoals tot voor kort voorspeld, iets lager dan in 2010 in opkomende landen, zou wel eens uit kunnen komen, een meevaller dus.
In het plaatje boven deze post kun je zien dat de daling van de koersen in de afgelopen vier weken al heel stevig was, meestal keerde het op deze niveaus. Het lijkt allemaal op wat er gebeurde in 2005. Dat was een vergelijkbaar punt in de economische cyclus, dus het vervolg zou daar ook behoorlijk op kunnen lijken. Dat zegt dat de koersen van opkomende landen eigenlijk nu al wat omhoog kunnen, misschien nog 2 tot 3% omlaag moeten. Maar misschien komt er dankzij Mubarak een keer in de trends.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten