3 februari 2011

Mubarak aan winnende hand


Wat een dag ellende voor demonstranten in Egypte een verschil kan maken. De analyse van Observatory Group (Steven Cook) is dat Mubaraks partij de verkiezingen gaat winnen in september. De chaos is/ zal te groot geworden. De treinen rijden niet meer en dat leidt tot ernstige voedselproblemen. De onrust wordt te groot, er is geen goed alternatief en daarom gaat men voor rust kiezen. Elke dag dat Mubarak aan de macht blijft wordt hij weer sterker.

Steven Cook ziet twee scenario’s: 1. de door Mubarak gekozen opvolger blijft aan de macht, 2. de oppositie neemt de boel over.
Beide uitkomsten zijn slecht voor de VS (en Europa). Egypte vindt dat de Amerikaanse steun voor tweedehands militair materiaal niet langer genoeg is.
Het Egyptische volk is boos op Amerika omdat het de bevolking heeft opgeroepen om geen geweld te gebruiken en dat is een overduidelijk teken in de ogen van de Egyptenaren dat Amerika achter het regiem van Mubarak en zijn opvolgers staat. Vooral de oppositie zal een stuk vijandiger staan t.o.v. Amerika. Suleiman is de beste vriendjes met Israël en daarom in de ogen van de VS de ideale opvolger van Mubarak en dat wordt doorzien door de Egyptenaren.

De huidige machthebbers, de militairen, de binnenlandse veiligheidsdienst en de partij van Mubarak hebben de touwtjes nog stevig in handen en profiteren te veel van de oude status quo om zo maar de macht aan de oppositie over te dragen.
Dat hoeft ook niet van de VS, een “samenwerking” van de huidige macht met de oppositie in de aanloop naar de verkiezingen vindt men al best.
De oppositie is een bij elkaar geraapt zootje dat niet erg best georganiseerd is. Via ElBaradei is er wel enige eensgezindheid, maar de veranderingen komen te vroeg voor een doortimmerde oppositie dan wel regeringsrol.
In die “samenwerking” wordt het moeilijk voor de oppositie. Steven Cook denkt te moeilijk.

Vooralsnog geloven mijn collega’s niet dat Mubarak en zijn trawanten het kunnen houden en kan ik als ik wil een reeks flessen wijn wedden wanneer ik wil wedden dat de visie van Steven Cook (partij van Mubarak wint verkiezingen) juist is. Ik wijfel nog, ik vind het verhaal van Steven Cook zo gek nog niet.

N.B. Bio: Dr. Steven Cook is the Hasib J. Sabbagh Senior Fellow for Middle Eastern Studies at the Council on Foreign Relations in Washington. He is an expert on Israeli, Arab and Turkish politics as well as U.S.-Middle East policy. Dr. Cook is the author of “Ruling But Not Governing: The Military and Political Development in Egypt, Algeria, and Turkey” (Johns Hopkins University Press, 2007). He is currently writing a book about the United States and Egypt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten