Achtergrond bij Beleggen op de golven Waar zijn we op de golven? Waarom gaan de aandelenkoersen al lang zo veel omhoog? N.B. dit blog is à titre personnel en hoeft de visie van BMO Global asset Management niet weer te geven
20 februari 2011
3D printer: van stradivarius tot organen
De afgelopen weken waren er diverse artikelen over 3D printing. Afgelopen zaterdag zag het Parool een 3D printer straks op elk bureau in het artikel: De toekomst wordt geprint in 3D.
Op het internet kun je al diverse 3D printers kopen, bijvoorbeeld MakerBot, waar je voor € 675 al wat zou hebben dat samen met een pot plasticpoeder dingen van 6 centimeter kan in elkaar prutsen.
Het maakt de wereld helemaal plat: je bestelt een model in de VS en laat het dichtbij uitprinten. Eindhoven is present met Shapeways.
Massaproductie wordt weer vervagen door individueel maakwerk.
The economist had 3D printen op de voorkant met het artikel: print me a stradivarius How a new manufacturing technology will change the world(http://www.economist.com/node/18114327).
De vorm krijg je wel, maar het juiste materiaal nog niet.
Voorlopig is een 3D printer nog duur, kun je nog maar met weinig materialen printen, gaat alles erg traag en is het zeer ingewikkeld.
Maar het is vermoedelijk wel de toekomst. Men ontwikkelt een en ander in reuzesnelheid en een 3D printer is heel wat goedkoper dan de eerste laserprinter. Als er voldoende toepassingen gevoden worden, dan kan het ineens hard gaan.
Zelf vond ik de bioprinter interessant: binnen vijf jaar hoopt men organen te kunnen printen die met eigen lichaamscellen die daardoor lichaamseigen zijn (http://www.3dprinter.nu/bio_printer.php)
Voorlopig zijn het vooral de knutselaars die de blits maken met de meest onmogelijke zaken voor de inrichting van huizen.
Ik heb al eerder geblogd over 3D printing: http://beleggenopdegolven.blogspot.com/2010/09/nieuwe-technologie-rukt-op-3d-printing.html
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten