16 februari 2011

Taoïsme op de high tech toer


In Hongkong is een nieuwe kelderzaal aan de taotempel toegevoegd met de nieuwste high- techsnufjes. De benedenzaal is voor US $ 13 miljoen verbouwd tot een bidparadijs. Het kost een paar centen, maar dan heb je ook wat. De Wong Tai Sin tempel is ook bedoeld als toeristische attractie en je mag voor een tempeltoegang flink dokken (US $13 en als je een gebed naar de goden verzendt US $ 50). Je kunt dan je wensen e-mailen.
Men heeft in 2009 daar het e-mailgebed uitgevonden. Maar je kunt je gebed ook nog op de traditionele geschreven manier in de juiste doos versturen.
De 60 goden doen nu extra hun best en lichten nu mooi (elektronisch) op en blazen zelfs rookgordijnen (men wilde van de wierooklucht af).
De LED-verlichting is milieuvriendelijker dan al dat gedoe met kaarsen.
Alles gaat nu sneller. Eerst was er dat gedoe met 100 buisjes met geluksbriefjes handmatig schudden om de toekomst te voorspellen, dat duurde een hele tijd. De elektronische versie kan het in 3 seconden. Of dat ten goede komt aan de in eeuwen opgebouwde reputatie van de toekomst voorspellen valt te bezien. Maar je moet wat overhebben om technologische vooruitgang mogelijk te maken. De echte fundamentalisten kunnen overigens nog in het oude deel van de tempel terecht om hun tig wierookstokjes aan te steken.
Zo houd je de tempel vol (alleen al in de twee weken rond het Chinese jaar worden er al een miljoen bezoekers verwacht), terwijl onze ouderwetse kerken leeglopen.
Bron: WSJ: Taoism Goes High Tech (http://blogs.wsj.com/hong-kong/2011/02/14/taoism-goes-high-tech/)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten