15 februari 2011

De 90% bear market rally van Rosenberg in de vierjaarscyclus/ presidentscyclusDavid Rosenberg van Gluskin Sheff is een perma bear en legt de beurscycli heel anders uit dan wij. Het gaat bij de huidige bear marktrally van 90% precies als bij de vorige bear market rally van 2003-2007.
De stijging van de koersen van 2003-2007 was gebaseerd op drijfzand: dat van roekeloze speculatie in huizen mogelijk geaakt door domme banken en andere kopers van hypotheken. De beleggingen van internet etc zijn gedaan voor 2000 en nu uitgewerkt. Dingen als de ipod, ipad, smartphone, Facebook zijn nuttteloze, onbelangrijke, zij het welleuke dingen dingen waarop je een hausse niet kunt bouwen. Rosenberg vergeet bij de huidige bear market rally de gunstige invloed van China en India, die immers totaal imploderen zodra de Amerikaanse en Europese economie dadelijk definitief in elkaar storten. De enorme opbouw van staatschulden, terwijl de consument nog steeds veel te veel schuld heeft en de banken nog steeds failliet zijn, maken een nieuwe val onvermijdelijk. De demografie is verslechterd en produceert nu gepensioneerden in plaats van nieuwe werkers. We zitten als je dit gelooft pas aan het begin van de Kondratieffwinter. Scheur je aandelen maar kapot en begin pas te kopen als de overheidstekorten zijn weggewerkt en er echte productiviteitsstijging is (niet de namaakproductiviteitstijging die je nu ziet in de VS en China). De enorme hulp van overheid en centrale banken is slechts uitstel van executie.

Voorlopig gaat een en ander meer als de traditionele presidentscyclus, maar dat kan een gebrek aan geduld zijn.

Basis: artikel No free lunches in debt-fuelled bear rally in de Financial Times (http://www.ft.com/cms/s/0/6563dda4-3845-11e0-8257-00144feabdc0.html#ixzz1E2jhuTWK)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten