8 februari 2011

De gewraakte tabel van Frits Bosch in Zembla


Door er op te klikken wordt de tabel groter. Dit is de tabel waar zo veel commotie bij pensioenfondsen en vermogensbeheerders over is ontstaan. Bijvoorbeeld bij het ABP ontplofte men. Men belegt helemaal niet alle aandelen volgens deze Europese index, men belegt veel beter gespreid. Dat is natuurlijk niet altijd goed (Japan was een ramp na 1990). Er ontstaan ook flinke afwijkingen door het valuta-afdekkingsbeleid (niet erg populair voor 2000). De underperformance ten opzichte van de Europa-index zou best wel eens voor een flink deel door de daling van de dollar kunnen zijn veroorzaakt.
Bovendien maakt men bij beleggen altijd kosten en krijgt men soms niet helemaal de ingehouden dividendbelasting terug. Passieve indexbeleggingen kunnen daardoor gemakkelijk 0,3 tot 0,5% achterblijven bij de index.
Overigens heeft Fritsch Bosch de uitkomsten van zijn onderzoeken beter genuanceerd dan Zembla (de cijfers van de tabel zijn een soort educated guess, iets als de zo door Bosch verguisde uitkomsten van ALM-studies).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten