23 februari 2011

Foreign & Colonial Investment Trust veel meer dan een miljoen procent omhoog?!

IEX profs meldde een rendement van 1 miljoen % op de belegging in het beleggingsfonds Pioneer Investments sinds 1928 bij herbelegging dividenden.
(http://us.pioneerinvestments.com/misc/pdfs/press_releases/pfund_milestone.pdf)

Het vlaggenschip van F&C, de F&C Trust heeft sinds 1868 vermoedelijk veel meer opgebracht.
Ik veronderstel van 1868-1928 ongeveer 6% rendement; dat lijkt me conservatief gezien de voorkeur in de startdecennia voor leningen van opkomende landen en de belegging in aandelen in de jaren twintig; 1928-heden geen 11,85% van Pioneer rendement maar eerder 8% (duidelijk lager dan de markt): dan kom je uit op ruim 18.000 keer de startinleg.
F&C heeft de cijfers helaas nooit zo ver terug uitgerekend (een mooi werkje voor een stagiar zou ik zo zeggen), men heeft cijfers van na 1945.

Nog meer helaas is mijn overgrootvader in 1868 (hij was toen 28 en had er ruim genoeg geld voor) niet op het idee gekomen om 50 pond (dat kostte toen één participatie) te beleggen in het eerste beleggingsfonds van Groot Brittannië dat de F&C Trust werd. Het mooiste zo droom ik dan zou dan zijn geweest als hij een soort stichting à la Coelombie had gemaakt (zoals we in ons boek beschreven; Coelombie had het langst beheerde vermogen in de wereld) die de waarde van de belegging na een enorme tijd , zeg 100 jaar en niet de 200 van Coelombie, na zijn dood aan zijn nazaten zou hebben uitgekeerd. Dan hadden zijn (talrijke) nazaten nu 1 miljoen pond gehad (als ze alle inkomsten herbelegd hadden en nooit belasting over de dividenden hadden betaald).

Dat resultaat van F&C Trust is veel beter geweest dan dat van de stichting van Coelombie: dat werd maar 575 keer zo groot. Bij de F&C Trust heb je een enorme survivalship bias: het fonds bestaat niet voor niets als enige zo lang. Het is nooit tegen een enorme ramp aangelopen. Het heeft zeer lange perioden van zeer goede opbrengsten gekend. Ook was het fonds betrouwbaar en niet beheerd door boeven, waardoor veel mensen in Groot Brittannië die in de 19de eeuw in beleggingsfondsen belegden getroffen werden (het gebeurde na 1870 zo vaak dat men beleggingsfondsen wilde verbieden in het VK).

2 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. What's up to all, how is everything, I think every one is getting more from this website, and your views are pleasant for new users.

    Take a look at my web blog; Bitcoin Trading Robot

    BeantwoordenVerwijderen