25 februari 2011

Libië een Irakees Joegoslavië?Misurata (derde stad Libië) staat op deze kaart als gevallen voor de rebellen. Maar zoonlief Saaf Gadhafi is vandaag deze grap, zoals hij zegt, ongedaan aan het maken en vermoedelijk flink wat demonstranten zijn hemelwaarts gezonden. Toch blijft Bloomberg c.s. volhouden dat Misurata helemaal Kaddafhivrij is. Pas voorbij Sirte (de machtsbasis van de Khadafistam) lijken de rebellen te kunnen winnen. Tobroek en de rest van het oosten viel heel wat makkelijker dan in de Tweede Wereldoorlog. Maar voor Tripoli ligt dat anders. Daar is Kaddafi en zijn trawanten aan het uitzoeken hoe je de slechte kanten van de oorlogen in Joegoslavië, Irak en Afghanistan kunt combineren. Gaddafi beschikt over een hoeveelheid chemische wapens waar Saddam Hoessein zijn vingers bij zou aflikken. Je hebt maar liefst 20 stammen in Libië die elkaar best wel het leven zuur willen maken in ruil voor wat meer olierijkdom.
Ik lees ook niet over de geldkraan dichtdraaien (alleen dat het moet, maar geen actie), al helemaal niet om Ridderkerk, waar volgens de Volkskrant een groot deel van de Libische rijkdom bestuurd wordt, te bezetten.
Duitsland piept al dat sancties tegen Libië niet zo goed zijn voor hun export en trawanten van Berlusconi waarschuwen tegen Ali Baba en zijn miljoen rovers in Benghazi.
Totdat alle buitenlanders hebben kunnen wegvluchten, iets dat Khadaffi begrijpelijkerwijs moet saboteren, wil het buitenland nog geen maatregelen nemen.
Maar Fidel Castro meldt zeker te weten dat (als er voldoende weinig Amerikanen over zijn in Libië) Amerika binnen 24 uur ingrijpt om de Libische olievelden in te palmen. Ik hoop deze keer dat Fidel een beetje gelijk heeft en dat er niet eerst honderdduizenden mensen in Tripoli aan moeten gaan voordat men à la Kosovo ingrijpt.
Och, volgens wedkantoor Intrade is er 82% kans dat Khaddafi voor het eind van het jaar is verdreven. Volgens de leer van Bianco betekent >80% dat het vrijwel zeker is dat Qaddafi valt. Volgens Statfor zijn er genoeg militairen die de macht willen overnemen en als ze de luchtmacht maar meekrijgen dan kan men ook Tripoli innemen zonder plat gebombardeerd te worden.
De kans is groot dat Khadaffi op korte termijn martelaar wordt die elke dag door 72 lelijke daardoor maagd gebleven heksen belaagd wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten