17 februari 2011

Bank of England bekeert zich tot rentestijging, ECB doet straks ook meeDe Bank of England bracht heel wat mensen aan het schrikken met hun brief aan de minister van financiën Osborne dat ze om de inflatieverwachtingen te beteugelen en weer een pad richting 2% op te laten gaan de rente in overeenstemming zouden brengen met de marktverwachtingen. Dat kon niet anders uitgelegd worden dan dat de rente in mei verhoogd wordt. Door de krimp van de Britse economie in het vierde kwartaal waren er veel mensen die dachten dat de BoE pas veel later de rente zouden verhogen, want je doet dan toch wel heel onaardig tegen huizenbezitters en dat is gevaarlijk bij de huidige broze groei.

Mervyn King schrok weer van die plotselinge duidelijk veranderde interpretatie door de markt van een rentebeleid richting verhogingen, want dat is nogal een omslag. Hij zei daarna dat hij het niet zo stellig bedoeld had, dat zijn mening niet zo veranderd was en dat hij maar één stem heeft in het kapittel. Daardoor raakte de markt nog meer overtuigd van een renteverhoging.
In het plaatje van ASR kun je zien dat de Bank of England de beleggers voor het lapje aan het houden is: volgens de Taylor rule is de rente veel te laag en streeft men naar 4% inflatie en niet naar 2% omdat ze van de centrale banken het meest de academische studies omarmen dat de schuldenproblematiek (zoals die van het VK) alleen maar onder controle komt bij flinke inflatie (liefst 5-6%). De “Bond Vigilantes” moeten de Bank of England op het rechte spoor brengen door de BoE te dwingen de rente zo flink te verhogen dat de snode plannen om 5-6% inflatie te creëren mislukken.

Die renteverhoging van de BoE plaveit de weg voor de ECB en daarna ook voor de FED.
De notulen van de vorige vergadering van de FED brachten aan het licht dat ze nog steeds echt die $ 600 miljard voor aankoop staatsleningen zullen uitgeven, dat ze optimistischer zijn geworden over de groei, nog niet benauwd zijn over inflatie en de werkloosheid niet voldoende zien dalen richting normale niveaus (= 5-5,5% terwijl < 8% al lang gaat duren), dat zou betekenen dat een renteverhoging pas rond half 2012 kan komen) en dat er meer onenigheid begint te komen hoe streng het monetaire beleid moet zijn als die $ 600 miljard is verkwanseld (=de renteverhogingen komen eerder dan half 2012). De FED volgt meestal uiteindelijk slaafs wat de kapitaalmarkten voor de korte termijn inprijzen en dat kan ze bij de Jackson Hole conferentie eind augustus 2011 al tot het inzicht brengen dat ze de rente maar beter kunnen verhogen om de wraak van de “Bond Vigilantes” wat uit te stellen.

3 opmerkingen:

 1. Wonderful sitе you havе hеre but I was wοndering
  if you κneω of аny community forums that cονеr the samе topісs discussed here?
  I'd really like to be a part of online community where I can get suggestions from other knowledgeable people that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Many thanks!

  Have a look at my web-site - 24 hour Locksmiths Solihull

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Τhіs dеѕign is spectaсulaг!
  You definitely κnοw how to keеp a гeаder entertainеd.
  Βetween уour ωit anԁ
  уour videos, I was аlmost moved to ѕtart my own blog (ωell, almost.
  ..HaΗa!) Great jοb. I really lоved what you hаd tο say, and moгe than that, how you presented іt.
  Too сool!

  Heгe іѕ my webpagе simple wood projects

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Greetings! I've been following your site for a while now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Lubbock Texas! Just wanted to mention keep up the excellent job!

  Stop by my blog; best storage companies

  BeantwoordenVerwijderen