Achtergrond bij Beleggen op de golven Waar zijn we op de golven? Waarom gaan de aandelenkoersen al lang zo veel omhoog? N.B. dit blog is à titre personnel en hoeft de visie van BMO Global asset Management niet weer te geven
18 februari 2011
Vraag naar goud stijgt snel, productie niet: India en China kopen zich lam
De Wall Street Journal had een artikel dat de vraag naar goud zo hard stijgt in China (China Gold Demand Skyrockets
http://online.wsj.com/article/SB10001424052748704657704576149650272085270.html?mod=WSJASIA_hps).
Het artikel suggereert dat China India hard aan het inhalen is qua vraag naar goud door consumenten (juwelen), de tabel geeft anders aan. India is nog dominanter dan vroeger aan het worden voor de goudprijs. China is daarbij vergeleken een leuke sideshow. De rest van de wereld is onbelangrijk geworden voor de consumentenvraag naar goud.
De goudmodellen gaan uit van stijging van de goudprijs als de reéle rent in de VS te laag is. Die modellen zijn duidelijk verouderd: het draait er meer om of de reële rente in China en India te laag is en de inkomensgroei hoog, vooral in US $.
Voor de beleggingsvraag is de VS nog steeds heel belangrijk: de groei van goud ETF's (bijna alles van het deel precious metals in de middelste grafiek) is heel sterk. we hebben een korte periode van beperkte liquidatie gezien, nu gaat het weer omhoog op inflatieangst.
De wereldgoudproductie per jaar staat in de onderste grafiek (in miljoenen ounces van zo'n 30,1 gram)(bron: http://www.goldsheetlinks.com/production.htm). Die is wel aan het stijgen, maar niet genoeg vergeleken met de sterk stijgende vraag. Men verwacht een verdubbeling van de goudvraag van China in de komende tien jaar. Dat lijkt me een factor drie te laag. Voor India zal de groei niet zo veel lager zijn. Dat is niet mogelijk, omdat de productie te laag is, d.w.z. de prijs moet omhoog. Ergo de goudbeleggers wrijven zich in de handen en hebben al de meest prachtige bubbeldromen.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten