26 februari 2011

Christie maakt vakbonden en ambtenaren het leven zuur in New Jersey

De New York Times had een uitgebreide rapportage over hoe de goeverneur van de Ameikaanse staat New Jersey zo populair is geworden door ambtenaren en vakbonden af te zeiken (http://www.nytimes.com/2011/02/27/magazine/27christie-t.html?pagewanted=1&_r=1&ref=homepage&src=me How Chris Christie Did His Homework). Republikeinen zien hem als de nieuwe Reagan, al zag die het belang van vakbonden wel in (hij is lang baas van de vakbond voor filmsterren geweest, al maakte hij het als president de vakbonden moeilijk door die vliegverkeersleiders na hun werkweigering te ontslaan, waardoor de macht van de vakbonden een onrepareerbare knauw kreeg).
Op zich is het al bijzonder dat de New York Times, het uithangbord van de Amerikaanse linkse kerk, zo'n rechtse rakker niet meteen tot de grond toe afbreekt als hij vakbonden en ambtenaren aanvalt. Men vindt het begrijpelijk dat hij zo'n steun krijgt als hij de privileges van ambtenaren afbreekt, nu deze te veel in gunstige zin afwijken van het bedrijfsleven. Ook ambtenaren zullen moeten gaan betalen voor hun gezondheidszorg en hun pensioerechten zijn niet meer onaantastbaar.
Vakbonden zijn begrijpelijkerwijs zeer boos over het ontnemen van rechten aan leraren en brandweerlieden. Maar de steun van het volk voor deze punten is verdwenen: slechts 27% staat achter de ambtenaren/ vakbonden in New Jersey.

Een vakbondman grapte dat vorig jaar zijn favoriete acteur (Sweezey) was overleden en zijn favoriete actrice (Fawcett) en zanger (Jackson) en hij meldde aan God dat zijn favoriete goeverneur Christie was. Christie reageerde dat hij vond dat betreffende man ontslagen moest worden en werd boos toen dit niet gebeurde.

Christie scoort zo goed met zijn simpele uitleg waarom de tekorten van de staat New Jersey teruggebracht moeten worden, dat ambtenaren te veel gunsten krijgen, dat aanzuivering van de pensioentekorten onhaalbaar is, dat hij als de ideale republikeinse presidentskandidaat gezien wordt.

Vakbonden hebben het zeer zwaar te verduren in de VS. In de staat Wisconsin probeert goeverneur Walker collectieve arbeidsovereenkomsten voor ambtenaren te verbieden.
In Nederland krijgen de allochtonen overal de schuld van en de laatste tijd verschuift dat een pietsje richting babyboomers, maar in de VS krijgen vakbonden en ambtenaren overal de schuld van.

Men luistert in Amerika: de middenklasse krijgt nooit meer loonsverhoging, de vakbonden worden officieel verguisd door de republikeinen en vooral de Tea Party, de staten ontslaan nu ambtenaren bij de vleet om hun tekkorten terug te dringen (om van te watertanden zou ons kabinet zeggen) en in het vierde kwartaal zorgde de lokale overheid voor een krimp van de economie van 0,3% in de VS (door de invloed van de niet ambtenaren was de groei toch 2,8%).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten