2 februari 2011

Een farao laat niet met zich sollen


Mubarak heeft in zijn ogen zijn uiterste voorstel gedaan: hij laat zich niet verdrijven, maar draagt in september de macht waardig over aan een nieuwe militaiir. Zo niet dan zal hij de chaos niet langer tegenhouden die hij zelf op gang brengt.
Ondertussen wordt Obama onder druk gezet door o.a. Israël om Mubaraks plan te laten doorgaan.
Mubarak staat ineens sterk: de militairen zullen hem niet laten vallen, want dan verliezen de militairen de controle over de macht. Er ontstaat een patsituatie ussen demonstranten en aanhangers van Munarak waarbij veel onrust blijft bestaan. Zo wint uiteindelijk het huidige regiem weer, zij het onder een andere militaire leider.
De demonstranten worden met harde hand weggewerkt, ze verliezen in dit scenario.
Het wordt anders als de westerse politici dapper genoeg worden om niet te bezwijken voor de druk van Israël en de angst voor moslims. Die kans is vooralsnog klein, ze gaan schoorvoetend akkoord met verkiezingen in september en "herstel van de stabiliteit" in Egypte.

Het plaatje is van de omslag van The Economist in juli, waar een special van 14 blz grote veranderingen in Egypte voorspelde (maar niet deze revolutie)

Ondertussen wordt er wild gespeculeerd in het Amerika in Egyptische aandelen. De WJ (http://online.wsj.com/article/SB10001424052748703445904576117900822444560.html?mod=WSJ_hpp_MIDDLETopStories) had als kop: Investors go gag-ga for Egypt fund
Investors Pile Into Egypt Fund
Beleggers kochten en masse het Van Eck Egyptefonds, 800.000 stuks terwijl een normale omzet 10.000 was. Dat dreef de prijs 13% op boven de koers van afgelopen vrijdag en dat terwijl men verwacht dat de beurs van Egypte als deze open gaat aanzienlijk omlaag moet (o.a. 45% financials die zwaar getroffen zijn). Beleggers kochten met in hun achterhoofd het advies van de Rothschilds: koop als het bloed door de straten vloeit. Dat gaat niet altijd goed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten