12 februari 2011

Egypte euforisch na Facebook Revolutie/ Israël bang


Facebook toonde zijn macht via de oproep in Egypte om een en ander niet meer te nemen met 650.000 volgelingen. Mubararak sloot te laat de sociale media om zijn hachje te kunnen redden. Curieus is dat Syrië juist vandaag Facebook weer toestaat.
Obama heeft het gezicht van de VS gered met zijn fenomenale toespraken , ook wel omdat Europa niet een eensgezinde aanmoediging van het Egyptische volk uit de strot kon krijgen.
In Israël geeft Haaretz ruim baan (http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/mubarak-slammed-u-s-in-phone-call-with-israeli-mk-before-resignation-1.342831) aan de frustraties van Mubarak, die ten einde raad hulp ging zoeken bij Ben Eliezer in Israël met zijn verhaal dat Egypte verdoemd is door de komende opmars van de Moslim brotherhood. Mubarak zegt dat de VS nu dezelfde democratie aan Egypte geeft die in Iran de de fundamentalisten aan de macht bracht en in Gaza Hamas.

De euforie lijkt op die na de val van het communisme. Die maakte een eind aan de onderdrukking, maar bracht pas na een hele tijd welvaart. Dat kan Egypte ook overkomen. Maar er is gelukkig wel hoogstwaarschijnlijk een eind an de onderdrukking gekomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten