5 februari 2011

Winterkaart Kondratieffgolf: koersen mogen niet verder meer stijgen


Naast de kaart van de Kondratieffgolf die boven aan het blog staat en die ons basisscenario is hebben we ook een pessimistische variant behandeld in ons boek.
De reële S&P500 is nu zo ver gestegen dat deze dreigt ui te breken naar boven uit het neerwaartse kanaal. De winter van de Kondratieffgolf is voorbij zegt de pessimistsiche kaart tenzij de aandelenmarkt snel en veel gaat dalen (in reële termen). Dat kan natuurlijk gebeuren, maar lijkt niet zo waarschijnlijk. De volatiliteit is betrekkelijk laag en de centrale banken zorgen voor zo veel liquiditeit dat die volatiliteit met goede kans laag kan blijven.
We kunnnen nog niet definitief de pessimistische kaart in de vuilnisbak doen, maar we hebben goede hoop dat dit later dit jaar kan.

Volgens Jeremy Grantham (http://www.businessinsider.com/jeremy-grantham-stocks-will-go-up-until-october-and-then-theyll-crash-2011-2) ben ik te vlug: tot oktober kan de S&P500 omhoog, maar daarna staat de S&P op bubbelniveau, opgepompt door de FED, en moet de S&P minstens 30% terug naar 900 of lager.
Het track record van Grantham is goed, hij is tig keer rijker dan ik, dus wie weet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten