2 februari 2011

Woody Brock (2): Waarom het Westen profiteert van de opkomst van het Oosten

De middenklasse in de wereld gaat groeien van 600 miljoen nu naar 1800 miljoen rond 2025-2030. De groei van de middenklasse gebeurt vrijwel helemaal alleen in de opkomende landen, vooral Azië, maar ook Latijns Amerika, Oost Europa en Afrika.
Die nieuwe welvarende mensen willen dingen waarin het Westen (nog) superieur is:
* Een opleiding aan een westerse universiteit
* producten van de grote westerse merken (men betaalt extra voor Gucci, westerse medicijnen, een BMW etc.)
* Toerisme (Parijs is nu al toeristenstad nr 1 in de wereld)

De groei van de economie in de wereld zal in de komende decennia in de opkomende landen net als in het Westen vooral plaatsvinden in de dienstensector, Het Westen heeft hier voorlopig een grote voorsprong.

Door de stijging van de welvaart in China zullen de kosten daar veel stijgen: de lonen zullen drie tot vier keer stijgen (de minimumlonen stijgen dit jaar ruim 18% in China) en de reële waarde van de yuan zal ook maal drei of vier gaan. Daardoor beginnen ondernemingen die voor een periode van 20,30,40 jaar vooruit plannen als Caterpillar weer in Amerika fabriken te bouwen: de industrie komt terug naar Amerika, vooral als die drijft op dure technologie als robots.

Net zoals Amerika na de Tweeede Wereldoorlog profiteerde van de opkomst van Europa, zo zal het Westen nu profiteren van de opkomst van Emerging Markets.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten