24 februari 2011

Hogere olieprijzen drukken economische groei nauwelijks


De olieprijzen zijn flink aan het stijgen en dat lokt allerlei verhalen uit over hoe erg dat is voor de economische groei. Veelal roept men dat een 10% stijging van de olieprijzen de economische groei met 0,2 tot 0,5% drukt. Een 20% stijging van de voedselprijzen richt ongeveer een zelfde schade aan (maar in arme landen is het veel erger).

Het plaatje is van Stehn/Hatzius van Goldman Sachs. Zij zien maar 0,2% in het eerste jaar en nog eens 0,2% in het volgende jaar.

De schade aan de groei is minder groot dan vroeger, omdat hogere olieprijzen leiden tot hogere inkomsten in de olieproducerende landen die in tegenstelling tot in de jaren 70 nu wel weg weten met de extra inkomsten. Saudi-Arabië kondigde $37 miljard extra overheidsuitgaven aan om de bevolking rustig te houden. In Iran leven dezelfde ideeën. De olieproductie in Nigeria is flink gestegen, daar weet men ook wel weg met de extra inkomsten. Dus hogere olieprijzen leiden niet meer automatisch tot een hoog spaaroverschot in OPEC-landen die het geld niet weten uit te geven. Nu is het een extra aansporing om meer in alternatieve energie te investeren.

N.B. wanneer de olieprijs alleen maar stijgt omdat de olieproductie in diverse landen is gestopt, een aanbodschok, dan is de economische schade groter geweest in het verleden. In Libië is dit nu het geval, maar zo lang het daarbij blijft is het overkomelijk (Saudi Arabië c.s. moet wat extra's doen om die $37 miljard extra te kunnen stimuleren).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten