22 februari 2011

update vierjaarscyclus


Maart 2009 was het dieptepunt van de bear markt van de kredietcrisis. Daarna kregen we prachtige fases AB en CD, zoals normaal is na een grote bear markt met schokken, een voorraadcrisis (Kitchin) en een forse daling van de vaste investeringen (juglar).

De eerste correctie was heftiger dan normaal, zoals we ook zagen in ongeveer vergelijkbare periodes na zware recessies zoals 1976 en 1984. In die fase slaat de angst toe voor de dubbele recessie en deze keer was die heftiger dan normaal.

De fase EF was/is erg goed en zoals gewoonlijk is men verbaasd dat de beurs zo veel stijgt gezien alle zorgen zoals nu de Eurocrisis en de alom geaccepteerde theorie van het Nieuwe Normaal.
In de fases AB en EF gaan de koerswinstverhoudingen (PE's) flink omhoog, terwijl je een daling van de koerswinstverhoudingen ziet in de fases BC en vooral DE.

We zitten nu vermoedelijk aan het eind van de fase EF(misschien was F afgelopen week) en komen we in de fase FG die een half jaar hoort te duren, misschien nu wel drie kwartalen. In die fase gaan de koerswinstverhoudingen wat omlaag en stijgen de winsten behoorlijk. De beurs heeft dan een ongeveer horizontale trend (alleen als de winsten geweldig veel meer stijgen dan men nu denkt komt er een redelijke stijging zoals in 1994 en 2005) waarin het optimisme over de winsten normaliseert van het huidige hoge niveau.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten