5 februari 2011

wergelegenheidsgroei VS een raadselDe werkgelegenheidsgroei was heel laag, 36.000, afgelopen maand volgens het Establishment Survey, maar een respectabele 300.000 volgens het Household Survey. Dat laatste survey bepaalt de werkloosheid en inclusief legioenen mensen die het opgegeven hebben ooit aan werk te komen daalde werkloosheid met o,5% terwijl men een stijging verwacht had.
De werkgelegenheidsgroeicijfers waren eigenlijk veel beter dan die 36.000 omdat door sneeuwstormen op rare plaatsen in het zuiden van de VS er 880.000 mensen door het weer niet werken tegen ongeveer 280.000 normaal niet door slecht weer in januari (zie plaatje Deutsche Bank van La Vorgna die de beruchte green shoots denkt te zien liggen onder de sneeuw) . Een behoorlijk deel van 880.000-280.000 mensen komen volgende maand in de werkgelegenheidsgroeicijfers. Dus iedereen verwacht een hoge groei van de werkgelegeneheid volgende maand. Het waren dus sterke cijfers en daarom vloog de rente omhoog en de dollar ook.

De grafiek van het blog Calculated Risk laat zien dat de werkloosheid in vrije val is, maar dat de participatiegraad nog steeds daalt. Maar de employment participation rate is uitgebodemd en begint nu te verbetern. Ook de werkloosheid onder getrouwde manne is stevig aan het dalen en dat betekent loonstijging voor de middenklasse.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten