19 februari 2011

Houdt die rentestijging op, nu iedereen pessimistisch op rente is?Zo zoetjes aan is het iedereen opgevallen dat de rente aan het stijgen is. In tegenstelling met vroeger zijn we nu heel blij met al die koersverliezen op obligaties (want de pensioenuitkeringen lopen minder gevaar).

ASR (Absolute Strategy Research) heeft een aantal polls waarbij ze het sentiment tonen, o.a. van Amerikaanse staatsleningen. Dat sentiment is al enkele weken extreem pessimistisch. De contraire belegger gaat nu op basis daarvan denken of hij moet kopen.
De onderste twee plaatjes laten zien dat men misschien nog even moet wachten, want men zegt wel ontzettend pessimistisch te zijn, maar zo zit men nog niet gepositioneerd volgens de surveys van JP Morgan. De trend vliegt wel in die richting, maar men zit nog echt niet extreem kort met de duratie.

Waarschuwing: in een vorige post heb ik al behandeld dat handelen op basis van sentimentsindicatoren vaak mis kan gaan. Het sentiment kan heel lang extreem zijn en zelfs nog extremer worden. In de kredietcrisis zou men op basis van negatief sentiment veel te vroeg aandelen gekocht hebben. De laatste maanden roept men voortdurend dat aandelen extreem overbought zijn. Misschien is dat wel zo, maar ondertussen zijn aandelen wel gewoon doorgestegen.
Gelukkig voor de pessimisten kan de beurs niet alleen maar omhoog en zal deze echt wel een keer gaan dalen. De kans dat de rente gaat dalen is misschien nog wel groter op korte termijn, maar ik denk dat het verstandiger is de top van de ISM af te wachten voordat het echt goed zal gaan met Nederlandse of Amerikaanse staatsobligaties. Maar de rente zit niet meer op een zo laag niveau dat je als pensioenfonds de rentematch eens flink moet afbouwen: op tijd tevreden zijn met de gestegen rente kan prudent zijn voor een pensioenfonds.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten