9 februari 2011

Egyptes problemen


De problemen van Egypte groeien, ondnaks de mooie groei van het BNP in 2010.
De bevolking groeit snel, zo'n 2% per jaar. Die groei is al flink afgenomen, maar betekent wel dat Egypte over 35 jaar niet 82 miljoen inwoners telt, maar 164 miljoen. Landbouwgrond is nu al schaars (0,04 hectaar per inwoner) en steeds meer voedsel moet geïmporteerd worden. De landbouwproductie hangt totaal van het water van de Nijl af. Sinds enige decennia heeft Egypte samen met Soedan op basis van zijn militaire kracht afgedwongen dat 85% van het Nijlwater voor Egypte en Soedan is en de rest voor de landen die de bron voor het water van de Nijl zijn (vooral Ethiopië krijgt idioot weinig, maar ook Oeganda en Rwanda worden slecht bedeeld). Die waterverdragen worden opengebroken en dan zal Egypte aanzienlijk minder water krijgen voor zijn aanzienlijk groeiende bevolking. Egypte heeft wel beloofd hier oorlog over te voeren als men er te bekaaid vanaf komt.
Ook met de olieproductie gaat het helemaal mis. Die heeft last van piekolieproductie en die piek was bereikt in 1996, daarna is de productie langzaam bergaf aan het gaan, terwijl de groeiende bevolking meer olie nodig heeft.

Ach, als Egypte nu eens een gewoon industrialiserend land werd net als in Azië dan komt men straks nog een heel eind. Maar nu zit men in een onhoudbare situatie: voedsel en benzine worden steeds duurder en water zo schaars dat ze er oorlog over moeten gaan voeren, daar kun je een bevolking niet mee onder de duim houden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten