9 februari 2011

Zit de rente in het 1994 scenario?Al enige tijd ben ik bang voor het 1994 rentescenario. Toen bleef de rente maar stijgen tot niveaus die niet meer voor mogelijk werden gehouden. Er was immers ook toen geen inflatiegevaar en de groei van de werkgelegenheid in de VS was toen ook naadje pet.
Maar in 1994 was het ineens duidelijk dat de inflatie wel aan het stijgen was en dat de groei van de werkgelegenheid sterk was. en daar ging de korte rente dan, eigenlijk niet eens zo veel. De lange rente vloog veel harder omhoog in Duitsland en nederland dan in de VS en het VK.

De huidige rentestijging in Nederland/ Duitsland lijkt verrassend sterk op die van 1994, zie de bovenstaande plaatjes (in de VS en het VK is dat veel minder het geval).
De westere variant heb ik vorig jaar laten zien. Wat data mining laat zien dat het tweede plaatje een betere R2 (verklaard percentage van de variantie) oplevert vande periode 1994 vergeleken met 2010/11. Zo zou het best wel eens kunnen gaan, alhoewel ik over niet al te lange tijd eerst weer wat rentedaling zie als de ISM eindelijk eens wat gaat dalen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten