26 februari 2017

samenvatting financieel economisch nieuws van de week

De beurzen bewegen nog steeds met uitzonderlijk lage volatiliteit, ook de olieprijs is minder wild dan gebruikelijk. Er is een langzame trend omhoog ontstaan, trending door modelonzekerheid. Langzaam groeiend geloof in winststijging ook zonder fiscale stimulering. De Dow steeg 11 dagen achter elkaar, in 1987 was dit voor het laatst (ook een periode met sterke trending, meer optimisme over winst en hogere rentes (maar zwakke dollar) en dat liep uiteindelijk niet goed af)
De afgelopen week had de beurs echter een beetje last van tanend geloof in fiscale stimulering en bibbert men nog steeds voor Le Pen.

Het Border Adjustment Tax plan (BAT) van Ryan en Bannon liep enorme schade op in de senaat. Kansloos volgens de uitlatingen aldaar. Sinds republikeinse kiezers er steeds meer achter komen dat de Affordable Care Act hetzelfde is als Obamacare (een openbaring voor 1/6 van de Amerikanen en 1/6 had al zo’n vermoeden maar wilde dat niet echt geloven) willen ze niet meer zo graag af van Obamacare uit angst voor onbetaalbare doktersrekeningen. Repeal van Obamacare is plotseling not done als er geen replace bij hoort. Repeal betekent overigens dat er nog twee jaar tijd is voor het echt gebeurt en dan kan er iets voor in de plaats verzonnen zijn. Maar zonder BAT en repeal van Obamacare kan men niet echt voor sinterklaas spelen met belastingverlagingen, bij lange na niet wat beloofd is. Dynamic scoring volgens Mankiw-Weinzierl (een tip voor de afgelopen week vanwege wel erg veel redenen door het slijk gehaalde Henk Krol, dan kan de aow leeftijd omlaag en de uitkering omhoog via inverdieneffecten) gaat tot 50% helpen, maar er is meer nodig 
.
De rente daalde na via het lezen van FED-notulen bijgekomen te zijn van de schrik van de iets havikachtige woorden van Yellen. Bij nader inzien van de pundits gaat de FED de rente 'fairly soon' maar nog niet in maart verhogen, waren de hogere inflatiecijfers waarschijnlijk een eenmalig blipje, zitten de large speculators etc. wel erg short, is Trump misschien toch voorlopig te veel rente-opjagend geweest. Groei van de consumptie wordt door de nodige goeroes iets naar beneden bijgesteld. Superhavik Mester zei dat de FED de rente niet tegen de wil van de markt in moet verhogen en dat de FED niet ‘behind the curve’ is, al zou ze als het aan haar lag uiteraard wel de rente verhogen (maar gaat ze nu even mee met de meute om dat niet te doen).

De markt is er niet goed uit of het in China wel zo goed gaat als de surveys, de plotselinge opleving van Social Financing (schaduwbanksysteem) en de metaalprijzen aangeven. 

De analisten in Europa zien Emerging Markets/China als hoofdreden (!) om hogere winstverwachtingen neer te zetten voor o.a. Duitse aandelen. Vooralsnog geven de geldstromen aan dat plotseling de beleggers Emerging Markets weer zien zitten na ze eind vorig jaar in de vuilnisbak gegooid te hebben op basis van Trumpiaanse bevindingen.

Macron rukt (dankzij steun van Bayrou) iets op in de peilingen, met als gevolg enige rentedaling in Frankrijk. Volgens oude opiniepeilingwijsheden heeft Le Pen ongeveer 0,5% kans, maar door Brexit en Trump schade en schande wijs geworden houden de wedkantoren het op bijna 40%. Franse leningen worden steeds minder als super kredietwaardig gezien vergeleken met Duitsland. Verlies van Le Pen zal helpen, maar je weet maar nooit of ze een volgende verkiezing gaat winnen, vooral als Frankrijk blijft tobben met werkloosheid en aanslagen. Overigens is zelfs bij een winst van Le Pen een referendum over Europa onwaarschijnlijk vanwege veel te weinig zetels van Front National.
Het optimisme over de groei in Europa neemt overigens nog steeds toe, al piekert men in het VK wel over de daling van de reële inkomens door de hogere inflatie.

Tillerson kon de Mexicanen bepaaldelijk niet geruststellen met de belofte van Trump om doortastend zo veel mogelijk illegalen, ook de meer dan 50% niet- Mexicanen, over de Mexicaanse grens te deponeren. 

De flash PMI’s waren solide, maar men had nog iets meer verwacht van de VS. In Europa waren de PMI’s wel meevallend. De SOX-aandelen waren er iets zwakker op (maar blijven nog winnaars dit jaar). Reflatie-aandelen hadden het iets moeilijker afgelopen week. Alleen de huizenbouwers hadden de wind mee, geholpen door betere verkopen bestaande (maar niet nieuwe) huizen, aantrekkende stijging huizenprijzen, winstcijfers en een lagere rente.


In Brazilië verlaagde men de rente met 0,75% zoals verwacht en door de grote daling van de inflatie wordt verdere rentedaling verwacht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten