8 februari 2017

terug uit Florida

Van Miami Beach bijna 30 graden naar Amsterdam 0 graden in een dag. Even omschakelen. De kou ontvlucht drie weken geleden  als snowbird zoals de Amerikanen dat noemen die vanuit het koude noorden overwinteren in het zonnige Florida met 20 graden plus.
We maakten de inauguratie van Trump mee en de dagelijkse ruzies die kennelijk bij de nieuwe regering horen. Hij creëert onzekerheid en dat is gevaarlijker dan de gewone risico's waarvan je weet hoe groot de omvang hoort te zijn als het in bepaalde mate fout gaat.
Het nieuwe van Trump begint er een beetje af te gaan. Het land is hopeloos verdeeld, maar de mensen accepteren geleidelijk wat beter dat mensen op Trump stemden en niet op crooked Hillary (dat is er goed ingehamerd door de republikeinen)  Men durft te zeggen dat men op Trump stemde ook als dat eigenlijk not done was (bijvoorbeeld omdat men gay/hispanic/ zwart is).
De Trump-tegenstanders slaan uiteraard nog steeds bijna elke dag op tilt bij nieuwe controversiële uitlatingen/ maatregelen van Trump, vooral als deze ingefluisterd lijken te zijn door die akelige Bannon. Deze man lijkt veel te machtig te worden. Laat hij zich vooral bezig houden voor economische plannen om de deplorables te helpen via o.a. infrastructuurinvesteringen (waar Bannon een groot voorstander van is). Het herstel van de approval rate van Trump lijkt te stokken op record lage niveaus voor een pas gekozen president, pas als hij belastingverlagingen er door weet te krijgen, geen discriminerende maatregelen neemt tegen de nodige minderheden of eerder juist gaat bestrijden (niets is onmogelijk onder Trump) lijkt hij meer steun te kunnen krijgen.

Weinig verkiezingsstickers gezien op auto's, bijna alleen enkele aanhangers van Trump lijken nog te volharden. De deplorables zijn trots op hun geuzennaam en dragen o.a. leren  jassen met dat als tekst..

De super bowl gezien (op de nodige schermen in een kroeg in Sarasota). Dat was spectaculair en leerzaam voor de Amerikaanse cultuur. De grote held was Tom Brady (een witte quarterback, 39 jaar en nu recordhouder van aantal gespeelde/gewonnen super bowls als quarterback), de commentatoren hielden niet op over hem te praten. Eerst bakte hij er niets van en kwamen de Falcons met 28-3 voor en toen kwam de ommekeer. De Patrots wonnen alweer, na verlenging (komt zelden voor), de grootste comeback in de historie van de super bowl. Never, ever give up!

.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten