27 februari 2017

update vierjaarscyclus

In ons boek hebben we een pijl getrokken die naar we hoopten de lange trend van de S&P500 zou aangeven tot ongeveer 2018. Dat is tot op heden redelijk uitgegeven, maar de laatste twee jaar zijn we eerst duidelijk onder die lijn gekomen en daarna is er het afgelopen jaar weer enig herstel opgetreden.

In bovenstaand plaatje staat op een iets andere wijze die trend. De gecentreerde vierjaarstrend, de oranje lijn verlengd met de grijze stippellijn.
Af en toe komen de koersen ver boven en onder de trend. Van 2008 tot maart 2009 ging de S&P500 van behoorlijk boven trend tot zeer ver onder de trend (door de kredietcrisis).
Daarna trad een krachtig herstel op. Dat is in de grafiek aangegeven met AD (de eerste fase AB, de aarzeling BC en de tweede hausse CD). Op punt D zit je weer boven de trend.

Door de zeer sterk stijgende trend sinds 2010 was niet zo zichtbaar dat na april 2015 de koersen behoorlijk onder trend gingen.
In februari 2016 begon het herstel, na het dieptepunt van de olieprijs. In de zomer begon de aarzelingsfase tot de verkiezingen. Daarna kwam de tweede fase van de hausse. Deze lijkt nog niet afgelopen, de koersen lijken nog niet genoeg gestegen te zijn. Normaal duurt die fase ongeveer vijf maanden (maar dat kan maanden langer/korter duren) en we zijn nu bijna vier maanden na de verkiezing van Trump. De stijging gaat nu heel langzaam, zeer weinig volatiel en kan daardoor langer dan normaal duren (maar dan natuurlijk een grotere correctie)
Na dat punt D komt er een correctie van 10-20% als het volgens ons draaiboek van de vierjaarscyclus gaat. Rond D is er euforie, de slechte tijden zijn voorbij, men wordt optimistisch over de winsten, maar er gebeurt toch wat vervelends. Meestal is het dat de FED minder royaal wordt, er te veel rentestijging komt of iets anders vervelends maar niet desastreus (nu bijvoorbeeld iets van Trump).

Door de afzwakking van de koersen na april 2015 en een opkomend geloof in Secular Stagnation heb ik me laten verleiden een zwakkere trendmatige stijging in te tekenen, de gele stippellijn. Daarna ben ik daarvan wat teruggekomen en ga ik uit van de blauwe stippellijn (het gemiddelde van de oude grijze stippellijn en de gele secular stagnation stippellijn).

N.B. dit is een stilistische aanpak van de vierjaarscyclus, de werkelijkheid kan heel anders zijn!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten