5 maart 2017

overpeinzingen rente

Geheel tegen mijn verwachting in (ik dacht ongeveer als Tim Duy en Bianco), ging de markt een renteverhoging van de FED bij de komende vergadering in prijzen. Heel de voorafgaande maanden had men dat niet gedaan en dan komt he sinds 1995 niet meer voor dat de FED de rente alsnog gaat verhogen. De markt gaat dan niet een renteverhoging in prijzen.

In de voorgaande weken had de FED veel te weinig gedaan om de markt aan het verstand te brengen dat men de rente wilde verhogen. De markt dwong nu de FED dus tot extreme actie. Die kwam de afgelopen week. De FED had ingezien dat zonder media-offensief de markt niet tot andere gedachten te bewegen was en zoals havik Mester al zei, je moet de markt niet verrassen. Dus kwam de ene na de ander FED-gouverneur met het verhaal dat spoedig de rente verhoogd moest worden. Zelfs Brainard en Bullard, de grootste duiven, zeiden een renteverhoging aanlokkelijk te vinden. Afgelopen vrijdag zei Yellen dat de rente verhoog moest worden nu de werkloosheid zo laag was en de inflatie ook dicht bij de doelstelling begon te komen. Dudley (deze beweegt na Yellen de renteverwachtingen het meeste van de FED) zei dat de groei boven trend was, het vertrouwen was verbeterd, financial conditions verbeterd (beurs omhoog etc.; de FED neemt financial conditions zwaar mee als leading indicator voor groei

) zonder nieuwe rampspoed in het boze buitenland en er fiscale stimulering gaat komen van onduidelijke grootte, kortom redenen om de rente eerder ‘sooner than later’ te verhogen.
 Fischer zei blij te zijn dat zo veel FED-leden hadden gezegd dat de rente verhoogd moest worden en hij sloot zich volgaarne bij die meerderheid aan. Dus de FED gaat straks de rente verhogen tenzij er rampzalig nieuws uit de hemel komt vallen en dat terwijl het economische nieuws de laatste maanden haast alleen maar meevalt aldus Fischer.


De rente ging daardoor behoorlijk omhoog in de afgelopen week. Maar hoe nu verder.
Als u denkt dat de rente in de VS gaat stijgen, dan bent u niet helemaal de enige. Qua futures posities bent u als speculator netto nog nooit in zo veel gezelschap geweest.
Overigens kan de positie nog verder in de min gaan, maar zonder nieuw nieuws dat niet verdisconteerd is (zoals gigantische importheffingen die de inflatie op zullen stuwen als de dollar niet te sterk wordt terwijl de economische groei dan toch in orde blijft wereldwijd, echt phenomal belastingverlagingen waar de Tea Party totaal flauw van valt met begrotingstekorten waar Reagan nog iets van zou kunnen leren, met oliebaronnen in de Arabische zandbak die de olieprijs richting $100 weten te krijgen of iets dergelijks) is de weg van de minste weerstand een lagere lange rente.
We zien nu dat het economische nieuws is meegevallen, at suveys zoals ISM op hogere groei wijzen. Toch gaan de groeiverwachtingen van banken (en GDP now van FED Atlanta) voor het eerste kwartaal omlaag omdat de consumptie zwaar tegenvalt. it wordt waarschijnlijk wel gecompenseerd door hogere investeringen (inclusief voorraden), maar zou wel eens een rem kunnen zetten op het huidige ongebreidelde optimisme.

Een beetje rentestijging op korte termijn kan, men heeft de havikachtige woorden van Yellen en Fischer afgelopen vrijdag waarschijnlijk nog niet helemaal door vertaald. Er zijn nu 2,5 verhogingen van de FED-rente in 2017 ingeprijsd, 2,5 kan niet natuurlijk, en dat zal wel naar 3 gaan. Dan zitten we bij de barrière van 2,6-2,65% voor de Amerikaanse 10-jaar rente en dan hebben we een nieuw verhaal nodig voor nog meer stijging. Dat kan misschien zijn dat die barrière onverwachts wel erg gemakkelijk genomen kon worden. Maar ik denk van niet (voorlopig).
 Of de ECB zo veel invloed heeft op de rente is de vraag, maar door centrale banken zijn de rentes lager geworden dan de economische omstandigheden aangeven. Iedereen vindt daarom ook dat de rente moet stijgen, maar hiervoor is nodig dat de centrale banken minder royaal worden dan is verdisconteerd. Dat kan, maar de macht in de ECB ligt bij de Zuid-Europeanen en die zijn niet zo heel erg happig op minder royaal. Zo devalueert de euro enigszins en dat is precies wat Zuid-Europa nodig heeft. Ik zie nog niet waarom de ECB ineens zo veel strenger gaat worden dan men nu al denkt en voelt.
D.w.z. de tienjaars rente in de VS kan op korte termijn naar 2,25% of lager zoals Gundlach zegt, maar over enige jaren gaat onze rente flink omhoog zoals profeet Krol (en die zit bijna altijd goed met cijfers, alleen wij willen dat nog niet inzien, denkt u hier maar eens over terug over tien jaar) ons voor houdt, naar 2%+ voor Duitse tienjaars leningen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten