26 maart 2017

productiviteitsgroei blijft slecht volgens JP Morgan en herstelt mooi volgens Goldman Sachs

In dezelfde week hebben zowel Feroli van Jp Morgan als Hatzius/Sthehn van Goldman Sachs een verhaal over de groei van productiviteit naar buiten gebracht.
Feroli is een aanhanger van Gordon die zegt dat alle grote uitvindingen reeds gedaan zijn. Iets opschrijven in 140 tekens is de grootste uitvinding van de laatste jaren en dat kan toch echt niet concurreren met de uitvinding van de toiletpot.

Feroli van JP Morgan denkt dat het niets wordt met de productiviteitsgroei in de VS. De kwaliteit van arbeid krijgt een deuk. De werkloosheid is zodanig laag geworden dat de mensen die nu aangenomen worden een negatieve bijdrage hebben. Zelfs de sukkels die maar kwaad dan goed doen krijgen nu een baan.
De productiviteitsgroei kan vleugels krijgen door een opleving van de animal spirits en flink investeren. Dat wordt ook niets, want de cyclus is al oud.

Feroli zegt dat je je niet gek moet laten maken door de betere groei. Investeringen trekken alleen maar aan in de energiesector en in de andere sectoren is het niet veel. Kredietgroei zakt zelfs weg.

Een en ander betekent dat het niets wordt met winstgroei en dat we weer meer moeten gaan geloven in het secular stagnationscenario. Die Trump bakt er niets van, hij zit onder de plak van de Tea party en die houdt niet van begrotingstekorten. Deze worden weer groter door Obamacare met zijn bijna automatische grote kostenstijging (en toch stemden ze tegen het plan van Ryan). Belastingverlaging wordt een muizenkeutel.


Goldman Sachs hield de afgelopen week precies het omgekeerde verhaal. De productiviteitsgroei is aan het verbeteren, misschien zelfs sterk. We zijn daarnaast te somber omdat kwaliteitsverbetering in de dienstensector wordt onderschat (dingen als Google, Facebook etc.), al gaat het vermoedelijk maar over 0,25-0,5%.
De periode van miezerige investeringen lijkt achter de rug, men gaat veel meer investeren in plaats van eigen aandelen duur terugkopen.
De CAI-indicator van Goldman Sachs voor economische groei geeft aan dat de output gerelateerde indicatoren nu harder groeien dan de werkgelegenheid gerelateerde. En dat leidt de groei van de productiviteit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten