12 maart 2017

overpeinzingen

De rente is flink gestegen. De Wall Street Journal weet het zeker: de rente gaat verder omhoog. Marine Le Pen gaat het niet redden, maar tot die verkiezingen voorbij zijn moet Mario lief zijn. Daarna komt Mario met vreselijke maatregelen, hij gaat het vertikken nog veel meer staatsleningen te kopen, want dat is problematisch bij begrotingsoverschotten van Duitsland en Nederland. Wilt u dat we meer of minder kopen?  Minder, minder roepen de Germanen, maar de Romanen zijn de baas met meer, meer, meer.

Zo’n openingsartikel in de Wall Street Journal is een contraire indicator. Er zit al wat in de prijs verdisconteerd.

Mijn oude rentemodel dat ik in de vuilnisbak heb gedeponeerd laat zien dat de rentestijging overdreven is, als we niet in een nieuwe tijd van Trumpflatie zitten. En daar kan men een beetje aan gaan twijfelen.

De plannen van de republikeinen zijn grote vertraging op aan het lopen. Zij zijn het in het verleden nooit eens geworden over wat te doen met gezondheidszorg en deze keer lijkt de onenigheid groter dan normaal. Een wijze president als bijvoorbeeld Kasich zou kunnen zijn geweest had tot een compromis kunnen komen, maar voor politieke novice Trump is dat wat te veel gevraagd. Ryan krijgt steeds meer tegenwind met zijn border adjustment taxes. Ook hier geeft Trump nog niet thuis.

Belastingverlagingen gaan via de begroting en niet via een wet en daarmee vervallen ze na tien jaar als de republikeinen het dan niet meer voor het zeggen zouden hebben. Ze zijn waarschijnlijk ook niet zo groot als nu gehoopt. Meer uitgaven voor defensie, niet erg snoeien op uitkeringen, dan blijft er weinig over voor een kapitalistisch feestje.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten