18 maart 2017

De Trump euforie wankelt

De mark tweet niet goed wat ze met Trump aan moeten. Bij zijn verkiezing ging het flin omlaag in de eerste ogenblikken, maar daarna ging het omhoog, fors omhoog zelfs. De onzekerheid rond Trump bleef, maar de koersen gingen verder omhoog. Een republikeinse sweep, lagere belastingen, deregulering. Genoeg voor stijging. Men neemt alle rare uitlatingen voor life, beschuldigingen over afluisteren via Obama, inreisvergunningen, de markt legt alles terzijde. Animal spirits omhoog. Vertrouwen omhoog, spectaculair zelfs.
Het is moeilijk uit de media te halen of Trump meevalt of niet. Er is een enorme vijandigheid jegens hem die objectieve berichtgeving in de weg staat. Men zoekt te veel naar slecht nieuws over Trump.
Er deugt niets aan die man, daar verandert geen bericht iets aan. Daardoor valt het niet op dat hij plotseling in moeiljk vaarwater is gekomen.
Essentieel voor hem is dat hij fenomenale belastingverlagingen kan doorvoeren en dat zijn achterban van vergeten witte middenklasse/ deplorables niet geraakt wordt door afschieten Obamacare.
Er moet geld komen voor belastingverlaging en daar is voor nodig dat veel minder geld aan Obamacare wordt uitgegeven en dat er hogere invoerrechten komen voor iets als Border Adjustment Taxes.

Er ligt een voorstel van Ryan om Obamacare uit te kleden. In de huidige vorm komt dit zowel niet door het congres als de senaat. Ryan zei al dat het voorstel wordt aangepast.  Een mission impossible. In het congres moet er volgens de Tea Party nog meer bezuinigd worden en volgens de senaat minder.
Het huidige plan van Ryan is zeer duur voor ouderen en gaat voor 14 miljoen extra onverzekerden leiden in 2018 en uiteindelijk 24 miljoen. Zonder solidariteit zoals de republikeinen willen krijg je dit soort uitwassen.

 In de Financial Times:https://www.ft.com/content/a35b8170-0963-11e7-97d1-5e720a26771b Mr Trump would make America great again through sheer force of will. This included abolishing Obamacare and replacing it with a healthcare system that would be cheaper, better and would cover every American. It turns out that in practice “Trumpcare” will do nearly the opposite. To judge by this badly drafted bill, Mr Trump is governing in gobbledegook. Either the legislation will fail in Congress, which would be a political disaster for Mr Trump, or it will pass, which would be a catastrophe. 

Republikeinen zijn het nog nooit met elkaar eens geworden over gezondheidszorg. Trump lijkt dit niet te kunnen veranderen.
Het verzet tegen border adjustment taxes is enorm, de meeste republikeinen geloven nog steeds in vrijhandel en niet protectie. Ze zien hoe de retailers door de grond dreigen te zakken.
 Kansloos in de senaat.
Eigenlijk is het verbazingwekkend dat men nog gelooft in flinke belastingverlagingen.
Er is nog wel wat mogelijk via repatriëring van buitenlandse winsten en dynamische scoring waardoor je via alternatieve feiten enorme inverdieneffecten krijgt bij belastingverlagingen.
Dan zitten we nog met de interne ruzies in de regering, voor zo ver benoemd. Er is record weinig benoemd aan tweede en derde lijn. Er is nog geen functionerende regering, het staat stijf van de vacatures.
Er is een kliek zonder politieke ervaring rond Trump, aangevoerd door schoonzoon Kushner aan de ene kant en nieuwerwetse fascist Bannon en er zijn de grown ups zoals Tillerson en Matthis. Tillerson is de meest machteloze minister van buitenlandse zaken. Trump luistert niet naar hem en wil het budget voor buitenlande zaken met tientallen procenten verlagen (nog altijd beter dan de bezuinigingen voor ontwikkelingshulp, cultuur, milieu).
Dan is er nog corruptie, belangenverstrengeling. Kushner krijgt een wel erg lucratieve deal in de schoot geworpen vanuit China met gunstige hypotheekregeling van$ 400 miljoen. Andere leden van de regering Trump moeten nog voor $ 1 miljard aan zaken verkopen die rieken naar belangenverstrengeling en die verkopen gaan moeizaam. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten