23 maart 2017

De olieprijs daalt, maar gematigd

De daling lijkt bijna voorbij. Dat denkt bijvoorbeeld Gavekal http://blog.knowledgeleaderscapital.com/?p=12939 met een heel verhaal dat de olieaandelen te veel gedaald zijn volgens het 100-daags gemiddelde.
De vraag neemt toe. De voorraden van olieproducten in de VS dalen langzaam (cijfers deze week echter niet goed). Dat zou overigens normaal betekenen dat Amerikaanse aandelen zouden achterblijven bij MSCI World.
Olieproductie stijgt flink in de  VS. Schalieolie is weer rendabel.
Gisteren stond in de Wall Street Journal https://www.wsj.com/articles/shell-goes-on-a-deep-water-drilling-diet-1490024220 een heel verhaal dat Shell meer gaat inzetten op diepzeeolie veel goedkoper te gaan produceren. $25 of iets dergelijks en uiteindelijk $15,  heel andere cijfers dan de $70+ die ik eerst hoorde. Petrobras loopt daarmee overigens op kop. Brazilië gaat kennelijk niet failliet, het gaat veel meer olie produceren.
Shell gaat ook sneller de olie uit de grond halen, omdat ze bang zijn voor piekolievraag. Niet alleen Shell is daar bang voor natuurlijk. Dat bemoeilijkt afspraken om minder olie te produceren in de OPEC. Saoedi-Arabië ziet mogelijkheden om na juni de productie van de OPEC laag te houden, maar dan moet Iran ook meedoen. Rusland ook enigszins.
Ondertussen zijn speculanten hun posities aan het afbouwen van olie.

Wat daarvan allemaal te maken? De daling van de olieprijs lijkt nog een beetje verder te gaan, maar Brent zou een dieptepunt van $45-48 kunnen hebben. Vanaf daar zouden energieaandelen het relatief goed kunnen doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten