12 maart 2017

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De snode plannen van Erdogan met zijn ministers zijn hardhandig via het Rotterdam-model gepareerd door Rutte c.s. maar een en ander speelt Wilders vooral in de kaart, al zal Rutte er niet erg onder lijden denkt men.

De rente kon verder stijgen na de sterke ISM's en op de vooraankondiging van het banencijfer volgens ADP en de als havikachtig uitgelegde woorden van Draghi (de ECB veranderde niets, maar Draghi zei dat noodsituatie van de afgelopen jaren iets minder ernstig was, de euro liep hierdoor op).  Na het goede Amerikaanse banencijfer zelf kon de rente niet verder stijgen (voorlopig).
235.000 banen erbij, op jaarbasis enig herstel van de banengroei, 0,1% lagere werkloosheid en iets meer loonstijging. Iedereen is het erover eens dat het goede cijfers zijn, maar niet te goed.
Een en ander lijkt de bezegeling te zijn voor een verhoging van de rente door de FED deze week.
De aandelenmarkt was neutraal tot iets dalend, vooral de Russell2000 blijft nu achter. Japan deed het redelijk.

De Kospi gaf geen krimp ondanks het afzetten van president Park en de kennelijk succesvolle pogingen van Noord Korea om een kernbom af te kunnen schieten (ze hadden de bom al, maar konden hem niet gooien, nu schijnt dat wel zo te zijn). Amerika 'geeft' Zuid Korea.een afweersysteem en dat maakte China boos.

De olieprijs liep flinke averij op, na te veel gestegen te zijn op nijvere beperking van de OPEC-productie door alleen Saoedi-Arabië (hun oliebedrijf Saudi Aramco moet tegen goede prijs naar de beurs). Diverse landen hebben door laten schemeren meer te willen produceren, vooral na juni. De vraag moet meevallen volgens al dat goede economische nieuws van de afgelopen tijd, maar in de VS lopen de voorraden onverwacht veel op. In diverse Emerging Markets is er wel groei van de vraag, maar extra productie in Amerika (Canada, VS, Brazilië) weegt hiertegen op (voorlopig).

Het handelstekort van de VS steeg in januari zoals verwacht.

In Duitsland waren de orders zeer zwak, maar stegen de verkopen (shipments).

De valutareserves van China stegen licht tot boven de $ 3000 miljard, terwijl een daling was verwacht. Kredietgroei en andere cijfers redelijk stabiel in China.
In India stijgt de productie weer na de toestand met de ongeldige bankbiljetten. Modi won toch ruim tussentijdse verkiezingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten