24 maart 2017

overpeinzingen ja/nee correctie

Dinsdag schoot iedereen in de correctie modus, maar de rust keerde bijna onmiddellijk weer.
Trump heeft moeite Obamacare zodanig te ontmantelen dat er phenomenal tax cuts mogelijk worden
Dat is niet zo zeer een teken dat Trump niets voor elkaar krijgt als dat men in Amerika extreem veel tijd en aanpassingen nodig heeft om wetgeving over gezondheidszorg aan te passen.
Obama had zeer veel tijd en vele stemmingen nodig om Obamacare erdoor te krijgen terwijl zijn meerderheid bij senaat en congres groter was.

Ineens herinnert men zich dat weer en men besloot dat gedoe over Obamacare geen reden was om het beurshoofd te verliezen. Zonder hellegang van Obamacare kan men nog steeds tot belastingverlagingen komen.Maar minder phenomenal.
Na aanpassing waarbij men slechts $150 miljard bespaart in plaats van $337 miljard is er al minder tegenstand. Als het congres akkoord gaat, dan moet er nog een keer water bij de wijn gedaan worden voordat het door de senaat komt.

Een en ander lijkt te gaan leiden tot iets met minder solidariteit. 50+ lijkt meer marktprijs te moeten gaan betalen voor gezondheidszorg en dat hakt erin bij het inkomen van de modale mens van 50+.
Ze worden zo weer wat meer deplorable. De republikeinen zien met lede ogen aan hoe Obamacare plotseling veel populairder aan het worden is.
Trump wil er eigenlijk niet meer van af, alleen maar wat verkeerde plooien glad strijken (vrijwillig verzekeren, niet extra over de rug van bedrijfsleven, meer verzekeraars erbij halen en hopelijk ook ‘totrt- reform’, dat zou gezondheidszorg een stuk goedkoper maken).

Ondertussen zien we dat de groei van de consumptie tegenvalt door de hogere inflatie, maar dat lijkt niet door te zetten gezien het stijgende consumentenvertrouwen.
Dat vertrouwen helpt de huizenmarkt en bedrijfsinvesteringen. De animal spirits.
Dat maakt de rijken blij: hogere huizenprijzen en hogere winsten.
De winstgroeiverwachtingen gaan in de meeste landen mooi omhoog, alleen in de VS wat minder (al is het nog steeds iets beter dan normaal, ook zonder belastingverlagingen).

Er zijn zorgen over de olieprijs en andere grondstoffenprijzen. De daling van de olieprijs komt vooral door meer aanbod en niet zo zeer door te weinig vraag (al valt de vraag in de VS tegen, maar in de rest van de wereld is er wel meer vraag; de vraag naar benzine groeit weer in de VS overigens). 


D.w.z. geen vuiltje aan de lucht, de olieprijzen gaan niet erg veel omhoog of omlaag.

Dat betekent dat er nog geen duidelijk zichtbare reden is voor een bear markt. Een correctie kan altijd, daar hoeven geen echte redenen voor zijn. De markt is moe, de korte cycli vallen wat ongelukkig over elkaar heen, dat is al genoeg voor een correctie. Daar heb je geen fundamentele redenen voor nodig. Die worden altijd er wel bij verzonnen, ter kalmering van de zielenrust van de aandelenspeculant.

De bankaandelen waren wat veel omhoog gegaan en zitten even in de opruiming nu de rentestijging stokt. De energiesector heeft klappen gekregen door de daling van de olieprijs, maar dat lijkt oversold. Farma/biotech heeft last van besparingen op kosten gezondheidszorg en de twittertoorn van Trump. Small/mid caps waren wat te enthousiast gestegen en zitten al een eind in de correctie.

Dat leest nog niet als ernstige correctie, tenzij er iets geks gebeurt (centrale banken die op hol slaan, Trump die echt slechte dingen doet voor de beurs, een andere schok)
De markt heeft de mond vol van een correctie, maar prijst deze niet in. Een negatief puntje.
en de VIX lijkt naar boven uitgebroken. meer volatiliteit.
Een renteverhoging van de ECB? Dat leek toch pas te gebeuren in de jaren twintig?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten