19 maart 2017

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week


Yellen maakte het geloof in de anomalie dat beurzen altijd horen te stijgen als de FED iets zegt/gaat zeggen weer waar. Buiten de uren rond de FED vergadering waren er geen opwaartse krachten voor de Amerikaanse beurs, het kabbelde de afgelopen week opnieuw rustig voort.

Minder zorgen over de FED dus na de ‘dovish hike’, maar meer over de belastingplannen in de VS. Het bureau van de overheidsbudgetten CBO had een ranking uitgevoerd over het voorstel van Ryan hoe Obamacare zo veel mogelijk om zeep te helpen. CBO berekende 14 miljoen extra mensen onverzekerd volgend jaar, aangroeiend tot 24 miljoen over enige jaren. De besparingen voor de begroting vielen zwaar tegen. Fake berekeningen volgens de nodige republikeinen, maar toch genoeg om de toch al grote bezwaren verder te doen groeien.
Die besparingen en extra invoerrechten via Border Adjustment Taxes (BAT) zijn essentieel voor ‘phenomenal’ belastingverlagingen. BAT zit steeds meer in de verdrukking, o.a. omdat de de retailers hier veel onder zouden lijden. Winkelbeleggingen in de VS zitten in betrekkelijk zwaar weer, de financieringen lopen af en toe averij op, recentelijk behoorlijk zelfs.

Dan moet er het schuldenplafond voor Amerikaanse staatsleningen verhoogd worden en de democraten voelen hier nog niet zo veel voor bij de huidige plannetjes van Trump om linkse hobby’s zoals milieu en cultuur om zeep te helpen. Tot ongeveer september lijkt er nog genoeg funding te zijn.
Trump blijft erbij dat hij is afgeluisterd, al kan hij hiervoor geen bewijs vinden. Chinezen stopten schoonzoon Kushner vol met $400 miljoen voor de aankoop van een wolkenkrabber.
Hij stuurde Tillerson naar Korea met de boodschap dat hij genegen is het Noorden aan te vallen als China dat land niet tot de orde roept.

De Nederlandse verkiezingen stonden zwaar in buitenlandse belangstelling en de schamele verkiezingswinst van Wilders was een zucht van verlichting, al zag men de fragmentarisering over vele partijen als teken dat Europa krachteloos, onregeerbaar is. Turkije is kennelijk in hun niet Europese ogen kordaat tegen die fascistische, moslims in Srebrenica latende afslachten Nederlanders.

De olieprijs stabiliseerde, de nodige andere centrale banken dan de FED vergaderden, maar deden niets en inclusief de dovish hike van de FED gingen vooral buiten de VS de koersen toch omhoog.
Het sentiment voor huizenbouwers in de VS NAHBMI schoot omhoog en mede daardoor schoten de homebuilders omhoog. Men wacht niet langer op echt lagere rentes met het kopen van een huis, want dat lijkt er niet meer in te zitten.

Inflatie steeg naar 2,7% op jaarbasis (olieprijzen jaar geleden op dieptepunt), producentenprijzen 0,3% op maandbasis. Detailhandelsverkopen stegen nominaal slechts 0,1% over februari maar dat viel nog mee rekening houdend met lagere autoverkopen en 0,4% opwaartse herziening dan de maand ervoor. Toch reden om niet meer dan 1,5% groei consumptie te zien in het eerste kwartaal.

 Manufacturing groeide 0,5% in de VS maar inclusief nutsbedrijven was het 0.
Het JOLTs report over de Amerikaanse arbeidsmarkt liet gezonde groei zien. Het consumentenvertrouwen blijft sterk. Er is wel een groeiende onrust dat de (vooruitlopende) surveys zo veel sterker zijn dan de harde data.

In het VK worstelt men verder met de Brexit en Scexit dreigt weer.

Al met al lijkt de groei wereldwijd Goldilocks, met herstel niet alleen in de VS maar nog beter in China en Europa, dalende inflatie in Brazilië en Rusland en daardoor rentedaling .

’Parting Clouds’ noemde JP Morgan het in Global Data Watch van afgelopen week. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten