26 maart 2017

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Banken, Google en olie daalden behoorlijk. De beurzen in vooral Amerika en Japan moesten daardoor omlaag. De olieprijs had weer last van aantrekkende productie in de VS, opnieuw tegenvallend hoge voorraden aldaar en dat noopte tot verder afbouw van te hoge speculatieve long posities.

Dinsdag werd men ineens bang voor een correctie op de beurzen, toen het duidelijk begon te worden dat het niet goed ging met de snode plannen van de republikeinen om Obamacare in te trekken. Trump heeft hier zo’n drie weken echt campagne voor gevoerd en dat steekt schril af tegen de zes kwartalen die Obama er tegenaan gooide. Trump geeft het een beetje op, zegt dat Obamacare zal exploderen en dat het dan de democraten zal berouwen dat ze hem niet steunden.

De VIX werd wel iets hoger, men deed in de broek van schrik voor de hoge Skew en de vermeende crash die dit zou betekenen, maar de beurzen bleven uitermate rustig. Een correctie lijkt goed mogelijk, maar dat lijkt wel vaker zo.

Het gaat nog steeds goed met de winstverwachtingen (want de surveys zijn goed, nieuwe orders goed, aantrekkende wereldhandel, China gaat goed), er komen uiteindelijk wel belastingverlagingen in de VS. Geen BAT, geen repeal van Obamacare is misschien wel een plus. De aandacht ligt dan weer op ordinaire belastingverlagingen en meer infrastructuur.

Goede performances van Macron bij TV-optredens doen het vertrouwen groeien dat hij Le Pen royaal zal verslaan.

Export orders Taiwan +22% over februari (leading indicator voor groei in de wereld).
In de VS: verkopen van nieuwe huizen steeg meer dan verwacht, initial claims voor werkloosheid ook, maar verkopen van bestaande huizen iets zwakker. Nieuwe orders stegen meer dan verwacht.
Detailhandelsverkopen vielen mee in het VK en Canada
Flinke groei export Japan

China stimuleert de wereldgroei via herstel van de import. Het investeringsherstel in de OECD landen zorgt ook voor meer groei, voldoende om de iets tegenvallende consumptiegroei te compenseren in de meeste landen.
 In de EU lijkt de groei in het eerste kwartaal met ongeveer 2,2% iets hoger te worden dan in de VS met ongeveer 1,5%. Analisten stellen hun groeiverwachtingen voor de EU naar boven bij en voor de VS naar beneden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten