18 maart 2017

de FED alweer liever dan gedacht

Niemand was benieuwd naar het rentebesluit van de FED, dat stond al vast. Alle belangstelling ging uit naar de dot plot en hoe Yellen plausibel zou maken dat de renteverhogingen langzamer zouden blijven aan dan gebruikelijk.
Marginale verschillen in de dots dus, wel weer terug naar 3% voor de long run. 2017 geen verschil en daar is de markt zeer opgelucht over. Men was bang dat de dots van drie naar vier verhogingen zouden gaan in vooral 2018. De FED ging wel van 3 naar 3,5 verhogingen in 2019.
De FED zit op drie verhogingen in 2017 en niet vier. Die drie staan overigens op de tocht na een 10%+ correctie op de beurs, zoals vaak gebeurt na de derde verhoging.
Daartegenover staat dat de reactie van de markten na de dovish hike  (onverwachts) een easing van de financial conditions was en niet een tightening zoals de bedoeling is bij een renteverhoging. Als de financial conditions niet verslechteren, dan moet men meer verhogen dan ze nu zeggen. Maar een correctie op de beurs ergens dit jaar met dan dus een verslechtering van de financial conditions ligt meer voor de hand.

Het hete hangijzer van de verkorting van de balans van de FED is nog even in de ijskast gezet (met de daaraan gebonden gevaren zoals Wim Kan al meldde).
Het renteverhogingsproces moet ‘well under way’ zijn volgens yellen voordat hiertoe wordt besloten. En ze wilde niet zeggen wat ‘well under way’ was. Het was iets kwalitatiefs. Ze heeft geleerd niet te trappen in de val van een kwantitatief antwoord, wat vaak beknelt.
Rond 2018 zou dan de balansverkorting uit de ijskast gehaald moeten worden om verdere schade te voorkomen. Vier verhogingen van de rente in 2018. Tenzij de aandelenmarkt tegensputtert natuurlijk.
De markt wist uit het verhaal van de FED/ de persconferentie van yellen de nodige positieve verrassingen te peuteren.

Er is weer meer geloof dat de FED tijdelijk meer dan 2% inflatie zal toestaan.
Vrijwel geen veranderingen in de voorspellingen, er blijkt geen optimisme uit over Trump.

Goldman Sachs wist vijf verrasingen er uit te persen, waardoor er onverwachts een dovish hike is gekomen
1.       Geen verhoging van de dots in 2017 en 2018
2.       De FED verlaagde de schaating voor de natuurlijke werkloosheid 0,1% naar 4,7%, waardoor men aangaf de huidige werkloosheid als minder inflatoir te zien
3.       Er was een FED gouverneur die tegenstemde, geen renteverhoging wilde
4.       Men zei dat het inflatierisico symmetrisch is, terwijl de markt dent the only way is up
5.       Men wil een sustained return naar 2% inflatie, nei 2% inflatie bij een groei boven potentie. Daarmee geeft men aan een inflatie boven 2% voorlopig te tolereren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten