12 februari 2017

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

“Phenomenal”, dat wordt het belastingplan aldus Trump, genoeg om de beurs op donderdag en vrijdag weer omhoog te krijgen, tot all time highs voor de Dow, S&P en Nasdaq. Tillerson en Kushner in actie om Mexico gerust te stellen, en hup daar gingen de Mexicaanse koersen omhoog. Trump is in zijn element als er processen gevoerd moeten worden. Paul Ryan is blij dat Trump daarmee wat afgeleid wordt van zijn slimme belastingplannetjes. Enkele gunstelingen van Trump gingen in de fout (veiligheidsadviseur Flynn met te vroeg gekonkel met Rusland, Kellyanne Conway met reclame voor Ivanka Trumps spulletjes). Business as usual tegenwoordig.

Hogere nominale groei van het BNP, wegebbende zorgen over China vanwege de meevallende handelscijfers en minder angsten voor weglekken valutareserves (deze kwamen net onder $ 3 biljard, maar men gaat kennelijk yuan steunen en bitcoin ook om weglekken te bestrijden). Xi wist Trump te overdonderen met de één-Chinapolitiek, waar Trump zich niet moest bemoeien. Nee hoor, dat zou hij nog niet gaan doen. Hij speelde na een stevige 'hug'  een plezierig partijtje golf met makker Abe, die zei de VS onvoorwaardelijk te steunen, bij zijn vakantiehuisje in Palm Beach.

De met geld smijtende Schultz rukte op in de Duitse peilingen, misschien wordt de over haar houdbaarheidsdatum gerakende Merkel toch niet de volgende bondskanselier. 
Oprispingen over uiteraard uit de hand lopende schulden van Griekenland, minder angst over Italië nu de Italicum-wet er niet komt op de gevaarlijke manier (waardoor de vijfsterrenbeweging niet zo gemakkelijk de macht kan grijpen, de scherpe kantjes gaan er overigens wel af). Macron aan kop bij de Franse verkiezingen volgens de wedkantoren, maar niet overtuigend voor op Le Pen (die ex verlaten van de euro en vreemdelingenhaat veel scherpe kantjes van haar verkiezingsprogramma heeft afgehaald en vergeleken met de drieste ingrepen van Fillon op het oog ex de twee genoemde punten nog niet eens zo'n slecht programma heeft). Catalonië dat zelfstandig wil worden. Zorgen genoeg over de europeriferie, met als gevolg scherp hogere rentes in Frankrijk en (de rest van de) europeriferie, maar het beet de beurs niet erg in de afgelopen week vanwege goed nieuws over de winsten en vooral ook omdat Wall Street vriendelijk gestemd was. Een en ander lijkt wel genoeg om de kleine opmars van de euro tegen de dollar te stuiten.


Olie was iets omhoog op aantrekkende vraag in de VS en buitengewone gehoorzaamheid van OPEC-landen om de productie te beperken op de afgesproken wijze. Goud en zilver ook iets omhoog, tegen een sterkere dollar in.

Mexico verhoogde weer eens de rente, India verlaagde niet ondanks de lagere inflatie. Toch waren dit recentelijk goede beurzen.

Initial claims voor werkloosheid in de VS zijn nu absurd laag geworden. 
Het consumentenvertrouwen volgens University of Michigan daalde behoorlijk na de vorige stijgingen, geheel toe te schrijven aan wegvallend vertrouwen in de toekomst van democraten. Bloomberg consumer comfort index was echter iets omhoog.
Industriële productie Duitsland  in december daalde, maar op basis van orders en autoverkopen wordt een fors herstel verwacht in januari.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten