19 november 2017

overpeinzingen

Charttechnisch: het ziet er weer wat beter uit, met een beetje fantasie zie je bull flags. Het sentiment ii b/b is veel te bullish, maar toch, dat hoeft nog niet meteen het einde van de bull te zijn. Zo zoetjes aan begint het wel te dagen dat het niet veel omhoog gaat en wellicht straks wat meer omlaag, maar buy the dip wint nog gemakkelijk. Zo gaat bitcoin 20%+ achteruit en binnen de kortste keren toch weer all time highs.

High yield obligaties hebben wat tegenwind (de creditindicatoren geven daardoor een iets hogere kans aan een recessie binnen een jaar), transportaandelen moeten het niet verder laten afweten, maar de stijgingen beginnen wat breder te worden, men vindt Japanse aandelen te veel afgestraft. Small is beautiful. De afzwakking op de huizenmarkt lijkt even voorbij NAHBMI sentiment gaat goed, starts, aanvragen hypotheken etc.). Het consumentenkrediet stijgt hard. De zwakte op de automarkt lijkt even over.

De euro blijft maar sterk tegen alle maatregelen van de ECB in, de daardoor duidelijk hogere rente in de VS en de aantrekkende groei in de VS.

De EU heeft wel een enorm overschot op de lopende rekening, er wordt te weinig geïnvesteerd en geconsumeerd in o.a. Duitsland en Nederland.[de consument is veel te optimistisch, iedereen heeft zin in vakantie (ik sluit me daarbij aan, al is de reden, de slechte gezondheid van mijn schoonmoeder, bepaald niet Goldilocks)  )

Het winstnieuws is goed. De guidance is beter dan we de afgelopen jaren gewend zijn geraakt. In de VS is er enige versnelling van de groei van de winstverwachtingen een jaar vooruit
Brian Gilmartin:
·         11/10/17: +10.87%
·         11/3/17: +10.56%
·         10/27/17: +10.18%
·         10/20/17: +10.13%
·         10/13/17: +9.81%
·         10/6/17: +9.52%
De S&P is niet zo heel veel harder gestegen dan de winstverwachtingen, dat wijst niet op een bubbel
De samenstelling van de grootste bedrijven qua beurswaarde verandert enorm in de tijd. In 1917 ging het om staal en olie, de nieuwe technologie was de telefoon. Opmerkelijk is dat General Electric toen niet in de top tien zat. Nu dreigt GE dat als enige over is van de bedrijven van 1896 in de Dow geloosd te worden uit de Dow Jones.
In 1967 was het olie en technologie (met Big Blue voorop, toen veel meer waard dan de hele Nederlandse beurs toen inclusief Koninklijke Olie), in 2017 technologie, olie en banken. Opmerkelijk is dat de helft van de top tien uit 1967 nu failliet is (geweest) of ernstige financiële problemen heeft.
Olie was de constante van de afgelopen 100 jaar, maar dat zou wel eens kunnen veranderen. Technologienamen zullen veranderen, misschien dat er een succesvolle autonaam/ alternatieve energie/ biotech in komt

Geen opmerkingen:

Een reactie posten