12 november 2017

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De koersen wilden niet echt omhoog deze week en er was een beetje meer volatiliteit. Een en ander liep ook nog eens niet in de pas met de rente. Er waren geen duidelijke redenen voor de lichte aarzeling. Te veel vervlakking van de rentecurve. Reflatie onder druk terwijl inflatie toch stijgt, zelfs in Japan. Hogere olieprijzen maken niet meer blij (want ze kwamen door onrust in Saoedi-Arabië). Fatigue in China vanwege tegenvallende aankopen bij AliBaba op singles day. Een wankelende Theresa May die steeds meer steun en ministers verliest. Men reageerde negatief op winstcijfers. Niet alleen Yellen is ingeruild voor die saaie Powell, ook Dudley (New York, voorzitter van Plunge Protection Team fluistert men) en dat kan voor volatiliteit binnen de FED zorgen.

Er was weinig economisch nieuws. Trump toerde door Azië en gedroeg zich netjes. Er werden grote orders voor honderden miljarden dollars getekend met China.
De Amerikaanse senaat kwam ook met een belastingplan en na het nodige overleg om alle verschillen met het congres vlak te strijken zal er er wel een compromis komen, wellicht in het eerste kwartaal.

Een leading index (Dodge report) voor de Amerikaanse huizenmarkt verbeterde en het jolts-report over de banenmarkt werd gunstig uitgelegd. veel vacatures, meer vertrouwen om vrijwillig van baan te veranderen. De huizenbouwers profiteerden hier niet van, ze kregen een hartverzakking van mogelijke afschaffing renteaftrek voor dure huizen in het belastingplan van de senaat.
Initial claims voor werkloosheid zijn iets aan het stijgen van een laag niveau.
Consumentenvertrouwen iets omlaag volgens University of Michigan.

In de eurozone was de industriële productie in september lager in o.a. Duitsland en Italië, maar hoger in het VK en Frankrijk.
Er waren positieve analyses over de groei in Japan, nieuwe orders daalden echter.
Iets meer inflatie in China, stabiele valutareserves, maar men ziet alom een kleine afzwakking van de groei, tegenvallende importen, niet goed voor export in Azië.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten