19 november 2017

Samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Per saldo een minimale daling van de S&P en wat meer lager in Europa en Azië, mede door de zwakke dollar. Het was geen goede week voor olie en diverse andere grondstoffen. VIX weer boven 11.
Verdere vervlakking van de rentecurve, hogere credit spreads. Dit wijst op minder geloof in reflatie, alhoewel het economische nieuws in de VS goed was en de inflatie (vooral kerninflatie producentenprijzen) er iets opliep.

Goed nieuws van de Amerikaanse huizenmarkt: het sentiment van de huizenbouwers NAHBMI is weer hoog, housing starts stegen flink (13,7%), ook meer bouwactiviteit bij commercieel vastgoed (architecture billings omhoog). Walmart had opbeurend nieuws over o.a. hun hogere internetverkopen.
Er was een kleine stijging van het sentiment van de midden- en kleinbedrijven (NFIB), de belangrijkste voorlopers van de ISM, de Phillyfed en NY Empire survey, daalden, maar bleven sterk. 

Detailhandelsverkopen +0,2%, toch beter dan verwacht, zeker inclusief de opwaartse herzieningen van de afgelopen maanden. Kennelijk krijgen we ongeveer 3,5-4% groei in het vierde kwartaal, al zijn er wat tegenstrijdige berichten over hoe goed de kerstverkopen zullen zijn. Thankgivingsday geeft meestal geen bruikbare aanwijzingen.

Er werd voortgang gemaakt met de belastingplannen in senaat en congres, al liggen er nog wel wat senatoren dwars en is het verschil tussen de plannen van de senaat en het congres groot. Trump is erg vasthoudend aan verlaging van vennootschapsbelasting naar 20%, al lijkt lager dan 25% erg moeilijk. Zoals de plannen nu liggen gaat de middenklasse meer belasting betalen en de rijken minder. Dat gaat waarschijnlijk wel iets recht getrokken worden.

 Niet al het nieuws in de VS was goed. Initial claims voor werkloosheid stegen weer, het spoorvervoer groeit niet en het bedrijfsleven vraagt niet om meer krediet (consumentenleningen vliegen wel omhoog).
Venezuela failliet. Een hele prestatie als je de grootste olievoorraden ter wereld hebt, maar onvermijdelijk bij de huidige olieprijzen. Toch een flinke stijging van hun credit spreads.

Kushner zou contact hebben gehad met Wikileaks. Dat schijnt misdadig te zijn. Hij schijnt e-mails daarover ontvangen te hebben. Dat is bekend bij senators [waarom?] en hij wordt naar hartenlust aangevallen.
Dan hebben we die meneer Moore die na veelvuldig ernstig vrouwonvriendelijk gedrag toch senator wil worden. Hij wordt niet meer geaccepteerd als republikein. Hij is niet helemaal kansloos om te winnen.

Enkele Chinese cijfers geven aan dat de groei iets aan het afzwakken is, alhoewel de huizenprijzen weer stegen. De valutareserves bleven net als de afgelopen maanden vrijwel stabiel.

De groei in de eurozone in het derde kwartaal was met 2,5% erg sterk.
De Nafta-onderhandelingen gaan de vijfde ronde in, nadat de voorstellen van de VS door Canada en Mexico werden afgewezen. Nu gaat men eerst de minder controversiële zaken regelen en dat gaat uiteraard wat sneller.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten