25 november 2018

De seks recessie: de tijdgeest wordt nog steeds harder


Een teken van de tijdgeest is denk ik de afname van seks. Wereldwijd wordt er minder aan seks gedaan volgens zo ongeveer alle statistieken die daarover gaan in de westerse landen.
Hoe dat komt is enigszins onduidelijk. In The Atlantic stond er een zeer lang artikel over https://www.theatlantic.com/magazine/archive/2018/12/the-sex-recession/573949/

Minder aan seks doen is een trend die al decennia aanhoudt. Vanaf ongeveer 1990 zijn er enigszins betrouwbare cijfers. De daling lijkt zelfs te versnellen. Het past in een tijd waar individuen de macht is die het voor het zeggen heeft (de kosmopolieten met hun goede netwerken, verder het oprukken van de rijkste 1%). Men is beter geïnformeerd. Dat heeft als positieve aspecten bijvoorbeeld dat incest aan het verminderen is en onvrijwillige andere seks ook. Men is steeds meer verslaafd aan digitaal consumeren. Inclusief porno en dat zou voor een deel een vervanging voor seks zijn.

Een belangrijke factor is dat meer jongeren van 25-34 jaar bij hun ouders wonen, geen buitengewoon  ideale omgeving voor een ruig seksleven.
Cijfers zijn schaars, maar wijzen wereldwijd in dezelfde richting
Aantal keren seks per jaar in de VS van 62 naar 54  na 2000, in Australië van 1,8 naar 1,4 keer per week en ga zo maar door. Japan spant de kroon, hier lijkt meer dan de helft van de jongeren straks maagd te blijven.

Maar de teruggang van seks, later ontmaagd worden, minder vaak met elkaar naar bed is een oudere trend.
Na de Tweede Wereldoorlog was er een mannentekort en moesten vrouwen hun beste romantische been voorzetten en dat leidde tot meer serieuzere relaties. Vrouwen kregen eerder kinderen, in 1957 was het hoogtepunt van de teenage babymoeders.

De Natuur vindt kennelijk nu dat er best wat minder mensen op de wereld gezet kunnen worden.
Afnemende seks wordt als negatief voor het welzijn gezien, een teken van minder vertrouwen in de toekomst.
Ik probeer een en ander te zien in het kader van lange trends zoals de Kondratieffgolf. Gaat de pendule van de tijdgeest naar harder of zachter, naar nivelleren of denivelleren? Minder aan seks doen wijst op harder worden van de samenleving, minder romantiek, opkomst van individualisme.

De omslag van de trend naar jonger wordende vrouwen bij hun eerste sekscontact in 1978 naar ouder komt bijna overeen met de omslag in 1081 naar denivelleren (akkoord van Wassenaar om de lonen te matigen), een grote omslag in de aandelenkoersen naar omhoog in 1982, het begin van de vijfde Kondratieffgolf. Toeval?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten